5. 10. 2014 Kotiček

Nedeljska zborovanja: »združujejo najboljše religioznih izkušenj in izločajo tisto, kar je v njih slabo«

The Guardian o ateistični cerkvi, ki si obeta, da bo osvojila ZDA

»Nedeljska zborovanja« (Sunday Assembly) so razširila svoje obrede na 35 novih mest po vsem svetu, kar je največje povečanje aktivnosti te ateistične cerkve, ki sta jo januarja 2013 v Londonu ustanovila britanska stand-up komika Sanderson Jones in Pippa Evans. Nedeljska zborovanja želijo ponuditi skupnostni in povzdigujoči aspekt religiozne izkušnje obiska cerkve, brez da bi v to vpletala zgodbe o višjih silah in Bogu.

ZDA so se izkazale kot eden najbolj plodnih trgov za nedeljska zborovanja. Enajstim mestom, ki že gostijo tovrstne obrede, se je nedavno pridružilo še šestnajst novih. The Guardian je poslal novinarja Adama Gabbatta na prvi tovrsten obred v Clevelandu (Ohio), da bi ugotovili, kako deluje ta brezbožna cerkev.

Več na: http://www.theguardian.com/world/video/2014/sep/29/atheist-church-america-cleveland-sunday-assembly

»Nedeljska zborovanja« so družabna brezbožna srečanja, ki sta jih januarja 2013 v Londonu ustanovila britanska stand-up komika Sanderson Jones in Pippa Evans. Zbiranja so namenjena neverujočim ljudem, ki si želijo podobne skupnostne izkušnje, kot jo verujočim nudi cerkev. Kot sta povedala njena ustanovitelja, sta želela: »narediti nekaj podobnega cerkvi, vendar brez Boga«. Prvega dogodka se je udeležilo več kot 300 ljudi, od takrat dogodki potekajo vsaj dvakrat mesečno in pritegnejo tudi do 600 ljudi. Po prvih prireditvah v Londonu je organizacija hitro rasla in ima danes obrede že v več kot 30 mestih po vsem svetu, kot so New York, San Diego in Dublin. Od septembra 2014 obrede izvajajo v večjih mestih po Veliki Britaniji, ZDA, Irskem, Avstraliji in v Nemčiji.

Prosto povzeto po Wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Sunday_Assembly)

Listina nedeljskih zborovanj:

Nedeljska zborovanja so brezbožna druženja, ki slavijo življenje. Njihov moto je: »živi bolje, pomagaj pogosto, sprašuj več«. Njihovo poslanstvo je: pomagati vsakomur najti in izpolniti svoj potencial . Njihova vizija je: brezbožna zborovanja v vsaki vasi, kraju in mestu, ki si to želi.

Na voljo so vsakomur, ki si želi:

živeti bolje – njihov cilj je ponuditi navdihujoče, razmišljanje spodbujajoče in praktične ideje, ki bodo pomagale ljudem, da živijo življenje, kot si ga želijo in biti ljudje, kot si želijo biti.

pogosto pomagati – zborovanja so skupnosti aktivnega razvijanja smiselnega življenja, ki ljudi spodbujajo, da se medsebojno podpirajo in pomagajo vsakomur, ki potrebuje pomoč.

več spraševati – poslušanje predavanj, skupno prepevanje, poslušanje branj in celo igranje iger pomaga, da se ljudje med seboj povežejo in se čudijo svetu, v katerem živimo.

Nedeljska zborovanja:

  1. So 100% praznovanje življenja. Rojeni smo iz nič in se povrnemo v nič. Uživajmo ga skupaj.
  2. Nimajo doktrine. Nimajo v naprej določenega nabora besedil, tako da lahko koristijo modrosti iz vseh virov.
  3. Nimajo vrhovnega božanstva. Ne ukvarjajo se z nadnaravnim, vendar vam tega ne bodo očitali, če se s tem slučajno ukvarjate.
  4. So radikalno vključujoča. Vsakdo je dobrodošel, ne glede na prepričanja – to je mesto ljubezni, ki je odprto in sprejemajoče.
  5. Je brezplačno, neprofitno in prostovoljno. Prosijo le za donacije, ki krijejo stroške in podpirajo njihovo skupnostno delo.
  6. Imajo skupnostno misijo. Preko njihovih »akcijskih junakov« (to ste vi!) bodo sila za dobro.
  7. So neodvisna. Ne sprejemajo sponzorstev ali promoviranja podjetij, organizacij ali storitev.
  8. So tukaj, da ostanejo. Z vašim sodelovanjem bodo nedeljska zborovanja naredila svet boljši.
  9. Vam ne bodo vam govorili kako naj živite, temveč vam bodo poskušali pomagati, da ga živite kar se da dobro.
  10. In ne pozabite na prvo točko … »nedeljska zborovanja« so praznovanje edinega življenja, ki ga imamo.

Kaj lahko pričakujete od »nedeljskega zborovanja«?

Samo s tem, da se jim pridružite, boste doživeli okrepitev, poživitev, obnovo, osvežitev in ponovno boste »napolnili baterije«. Ne glede na to kaj je predmet zborovanja, bo to uteha za vaše skrbi, v vas bo izzvalo prijaznost in vneslo pridih transcendence v vaš vsakdan.

Toda življenje je lahko težko … Res je. Včasih se slabe stvari zgodijo dobrim ljudem, vsi imamo trenutke šibkosti ali ko življenje pač ni pošteno. Želijo, da so nedeljska zborovanja hiša ljubezni in sočutja, kjer ste, ne glede na vašo situacijo, vedno dobro sprejeti in ljubljeni.

Več na http://sundayassembly.com/