22. 9. 2011 Zofija v medijih, Zofijina bodica

Moč ozaveščenega državljanstva v krizi demokracije

Inštitut za elektronsko participacijo v sredo, 5. oktobra 2011, ob 15. uri v Mestnem muzeju v Ljubljani, pripravlja strokovno razpravo z naslovom »Moč ozaveščenega državljanstva v krizi demokracije«. Organizatorjem, udeležencem in širši javnosti v vednost, smo kot odziv na posredovano vabilo, v društvu Zofijini ljubimci pripravili naslednjo kratko izjavo:

»V društvu Zofijini imamo bogate izkušnje z elektronsko participacijo v družbenih in medijskih procesih. Naj omenimo le nekaj medijskih: Zofijini smo v zadnjem času pozivali k odstopu mariborskega župana, pozivali smo k odstopu vlade, pozivali smo Pahorjevo vlado k obsodbi Busheve administracije, dnevno smo in še vedno kritično spremljamo dogodke okoli Evropske prestolnice kulture, pošiljali smo nešteta vabila na naše delavnice o kritičnem mišljenju, analizirali in kritizirali smo servilnost slovenskih medijev.

Rezultati so, milo rečeno, pičli, in kažejo in velik prezir do tovrstne participacije. Najslabše reakcije beležimo v svojem, tj. mariborskem okolju, za katerega trdimo, da je glede stanja dopuščanja civilno-družbene participacije malodane alarmantno. To še zlasti velja za časopis Večer.

V društvu Zofijinih smo prepričani, da je, predvsem po zaslugi mainstream medijev, državljanska e-participacija v veliki meri ogrožena, ker je zanje razumljena kot nevarna in konkurenčna. Resnici na ljubo je splet potisnjen na margino in še vedno igra funkcijo pomožnega vira informacij, ki ga novinarji zlorabljajo na svoje načine (npr. za plagiatorstvo). Prej bi smeli govoriti, da je predvsem iluzija in kaže na porazno stanje demokratičnosti medijev in družbe pri nas.«