14. 3. 2006 Kotiček

Pedergora

Argumentacijski kotiček

Slovenci smo goreči verniki v teorije zarote: o tem ne more biti nobenega dvoma. V sferi političnega jo potrjujejo uspešni diskurzi o Kučanovem klanu, mafijskih hobotnicah, eldeesovski pošasti, Kocijančičevi televiziji, komunističnih medijih, zrežiranih pomilostitvah. Ideja, da za nekim dejanjem stoji Nekdo, ki ga je premišljeno povzročil in zdaj nadzira njegove učinke, je priljubljen politični in ideološki trik razlage. Zelo uspešen tudi: manj kot je izobražena publika in bolj kot je nezahtevna, lažje jo je brez dokazov prepričati v obstoj Velikega manipulatorja.

Konspiracija je geslo dneva tudi v ideoloških konfliktih in neredko zaide v umetnost. V aktualnem z oskarji okitenem filmu Gora Brokeback se pastirja oz. kavboja zaljubita in razvijeta medsebojen topel ljubezenski odnos. Četudi poročena ga želita ohraniti. Film z nedvomno močno homoerotičnim sporočilom slika romantično zvezo med dvema moškima kot nekaj povsem naravnega. Alarm za avtorja zapisa Andraža Zorka v katoliškem tedniku Družina, ki najprej našteje prejete nagrade režiserja Anga Leeja, nato pa iz tega sklepa: »Vse te nagrade in nominacije več kot očitno kažejo, da gre v ozadju za intenzivno gejevsko kampanjo, zaradi česar je film na Kitajskem prepovedan. Če je bila lani v ospredju kampanja za evtanazijo, je potemtakem letos na sporedu gejevstvo. Z namenom, da bi ga promovirali in podstavili ob bok heteroseksualnim zvezam ter ga tako normalizirali. (Družina, 26. 2. 2006)

Nič dramatično novega: kristjan običajno homoseksualnosti ne bo podpiral. Toda avtor naredi korak od tod in versko dogmo nadgradi s teorijo zarote – slikanje gejevstva je po njegovem premišljena gesta ustvarjalcev in tistih, ki temu filmu podeljujejo nagrade. Takšna »zmota iz teorije zarote« zgrešeno predpostavlja natančno določeno vrsto napačnega vzroka: za uspeh filma poskušamo najti razlago in pri tem posumimo, da je zanj odgovoren Scenarist s svojimi perfidnimi nameni. Ta v našem primeru mimo filma režira predvsem njegovo ideološko sporočilo. Namesto da bi Zorko film razumel kot individualno, naključno dejanje, ga vidi kot del premišljenega scenarija promocije homoseksualnosti. Verniki v teorije zarote ne navajajo dokazov za tako prepričanje: samo dejstvo, da ne morejo ponuditi zaslombe za svoja stališča, največkrat že fungira kot podkrepitev teze, da je konspirativni scenarij pač dobro varovana skrivnost. Zato pri njenem konstruiranju vzroka sploh ne rabijo navajati: zakaj in kako naj bi slaven režiser in podeljevalci nagrade svojo kampanjo skrivali, o tem ne zvemo nič. Da so to snovalci spletke, po kateri bodo s filmom Gora Brokeback načrtno širili istospolno miselnost, verjetno celo ob podpori svetovnih idejnih dirigentov iz ozadja, moramo verjeti na besedo.