11. 6. 2006 Kotiček

Kurbišča in bikiniji

Argumentacijski kotiček

V Sloveniji smo dobili nov zakon, ki uvaja »horo legalis«. Mladina do 16. leta po polnoči ne bo več smela obiskovati lokalov in prizorišč, kjer točijo alkohol. Poslanci žal niso povedali, katera mesta druženja še sploh ostanejo.

Problem stika mladine z alkoholom ni edini: v razpravi v parlamentu so ga pomešali s skrbjo za to, kaj naši otroci sploh počnejo v tako poznih urah: verjetno seveda seksajo! Poslanec Franc Kangler je globokoumno ugotavljal, recimo, da »otroci po polnoči ali pred polnočjo ne bi imeli vstopa v, po domače povedano, kurbišče.« (Iz razprave na seji DZ dne 25. maja 2006, www.dz-rs.si) Že res, da so sicer zmagoviti argumenti poslancev koalicije in predlagateljev, pretežno desne in krščanske provenience, prepričali le najbolj zadrte, toda ni jih bilo malo. Razširjeni so bili in odeti v splošno zaskrbljenost za mularijo, ki ne dosega ravni nas, starejših in lepo vzgojenih. Dostop do alkohola je bil okarakterizan kot »izživetost«, nato pa, kot rečeno, povezan z ljubezenskim življenjem »ponočnjakov«. Poslanec Jožef Jerovšek je pomodroval: »Ali se vam zdi, da mora mlad človek, otrok do 16. leta, recimo, če je to zdaj neka meja, že izživeti vso mladost, da mu je že vse poznano… po mojem je v njihovem življenju manj romantike, kot je bilo v našem romantike.« (prav tam)

Včasih je bila romantika, danes mladina seksa in pije. Da bi Jerovšek podkrepil svoje teze, doda: »Moram čisto odkrito povedati, da takrat ko na naslovnicah revij… golih teles ni bilo toliko, da se nam je zdelo lepše, če si kakšen bikini videl ali karkoli. Moram povedati, da imam pač v spominu, da je bilo vse lepše takrat. Jaz mislim, da bi tej mladini pravzaprav tudi s pomočjo nekaterih ukrepov pustili za starejša leta odraščanja, da bi doživela nekatere stvari, da bi se v življenju boljše počutila, da bi se pravzaprav tudi z neko nostalgijo spominjala tega, kot se mi spominjamo, kar nam ni bilo še dovoljeno, pravzaprav so to najlepši spomini na te stvari.« (prav tam)

Ja, bil je čas bikinijev, danes je čas jošk. Bil je čas romantičnih osvajanj, danes ostajajo kurbišča. In zgodba o alkoholu se je nekam izgubila. Sklicevanje na tradicijo in osebne občutke, ki ga formalno zagreši poslanec, je neobičajno in cepljeno na paternalistično skrb: pravilno je tisto občutenje, ki smo ga imeli mi! Zato z zakonom uredimo, da boste čutili, kot je prav, torej kot jaz! Pomožni »argument« v sklicevanju je podoben trgovinski ponudbi z gratis izdelkom: če sprejmemo zakon, ne bomo uredili le let odraščanja za našo mladino, temveč bodo povrhu zastonjsko prejeli še lepe, nostalgične spomine. Mi vemo, kaj je za vas najbolje, vključno s tem, česa se morate nekoč, v starosti, spominjati. Tu je darilo za vas: hora legalis!