23. 1. 2006 Kotiček

Korupcijska milost

Argumentacijski kotiček

Zamislite si svoje negodovanje ob osebi, ki se v vrsti čakajočih zrine pred vas, nakar se pri blagajniškem pultu izgovarja, da ima preslabe živce, da se ji mudi na vlak, da hiti po otroka… Kasneje naključno ugotovite, da njen izgovor ni bil resničen in da vas je potegnila za nos, pri čemer je igrala na karto vaše milosti. Oglejmo si primer, pri katerem je nemilostno ravnanje del obtožbe nekoga drugega. Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije, predmet vladinega poželenja po ukinitvi, meni, da je Zveza paraplegikov Slovenije zavedla slovensko javnost z netočnimi podatki o stanju lastništva v obmorskem letovišču Pineta pri Novigradu. Zato je proti njej in njenemu predsedniku vložil kazensko ovadbo. Izkazalo se je, da je to le nov v vrsti grehov, zaradi katerih bo moral odstopiti kar sam.

Kaj je narobe s kazensko ovadbo proti invalidom? Veliko. Kot se je izrazil minister dr. Gregor Virant, Kos v svojem boju proti korupciji »strelja vse povprek, če ni ta, so pa invalidi.« (RTV SLO, Pod žarometom, 10. 1. 2006) Poudarek je na nečloveški gesti, kajti kot je vzkliknil minister že poprej: »Pa pustite tem ubogim invalidom, naj si zgradijo tisti dom!« (POP TV, Trenja, 10. 11. 2005) Sklicevanje na usmiljenje je vsakodnevno in pri njem običajno terjamo posebno obravnavo na podlagi določene našega usmiljenja vredne okoliščine. Izjemoma je sicer upravičeno, največkrat ne. V situaciji tehtne razprave je argument iz usmiljenja (latinsko argumentum ad misericordiam) oblika zmote, pri kateri se sklicujemo na to ali temu sorodno čustvo, da bi sogovorca prepričali v sprejetje nekega sklepa. V danem primeru sicer zgolj brenkamo, ne pa tudi sklepamo, na čustvo usmiljenja v vlogi prepričevanja, da je Kosova komisija po svoje brezobzirna in nehumana: brezčutno se je spravila celo na invalide, ki bi si radi zgradili svoj počitniški center. Kakšna okrutnost! Kot da so invalidska društva in organizacije po sebi nedotakljive in imune na korupcijo. Virant potemtakem predpostavi, da je s Kosovim preiskovanjem invalidske organizacije nekaj narobe le zato, ker preiskuje invalidsko organizacijo. Dejstvo, da je takšno apeliranje k usmiljenju dodatno usmerjeno v iskanje razlogov za ukinitev protikorupcijske komisije, ne spremeni ničesar. Njegova retorična oblika je v našem primeru enostavna: A je vreden usmiljenja, torej glede A storimo ali dopustimo P. Ker paraplegiki terjajo od nas sočutje, jih pustimo pri miru pri njihovih gradbenih in administrativnih dejavnostih!

Seveda nihče ne prejudicira, da so v zvezi paraplegikov česarkoli krivi. Toda tisti, ki bi jim spregledal kakršenkoli greh kar vnaprej, kot minister Virant, bi prejudiciral v natanko nasprotni smeri.