2. 5. 2005 Kotiček

Jelinčič kot samopreiskovalec

Argumentacijski kotiček

Državni zbor je odločil in med drugim za podpredsednika preiskovalne komisije, ki bo pregledovala morebitno vpletenost politike v delovanje državnih tožilcev v prejšnjem mandatu, določil prvaka SNS in poslanca Zmaga Jelinčiča. Ta se je za člana prijavil kar sam. Kandidat se jim ni zdel sporen, navzlic njegovim trem in pol letom, preždetim v zaporu zaradi kraje, neštetim kazenskim ovadbam in procesom, ki še tečejo (med drugim tudi zaradi poskusa umora). Odločitev parlamentarcev je zato presenetila, kar pa ne bi mogli trditi za poslanca Bogdana Baroviča iz SNS, ki je svojega predsednika predano vzel v bran. Strategija je bila predvidljiva: kdo med poslanci pa ni kdaj vozil avta nepripet s pasom, prehitro vozil ali napačno parkiral, kdo je torej popolnoma čist, je Barovič poskušal kolege prepričati, da Jelinčiča preganjajo le zato, ker nekomu ni všeč, kar govori kot poslanec. (Delo, 21. 4. 2005)

Protiargumentacijska strategija tega kova zveni domače in se imenuje »tudi ti«, v latinščini »tu quoque«. Uvrščamo jo med »ad hominem« argumente. Njena logika je preprosta: »Če te kdo obtožuje, da si X, mu vrni z istim: tudi on je X.« Če nas nekdo obtožuje, da argumentiramo »ad hominem«, se branimo tako, da mu očitamo, da nas je tudi on poprej napadel na isti način. Barovičeva taktika se, kar je pogosto pri tej prevari, navidez moralistično sklicuje na nekakšno etično simetrijo in izpeljavo zlatega pravila: ne storite drugemu tega, za kar ne želite, da bi vam drugi storili. Ali še drugače: ne obsojajte drugega za dejanja, ki jih počnete sami. Toda namera poslanca je seveda drugje. Slabosti svojega stališča (pravzaprav svojega predsednika) želi predstaviti kot slabosti nasprotnika. Takšen izgovor želi v resnici reči tole: že mogoče, da je naše stališče (dejanje) slabo, toda vaše stališče (dejanje) je enako slabo. Evidentno je, da opozarjanje na enake slabosti nekoga drugega prav nič ne pripomore k moči nekega argumenta. Poslanec in župan naredi celo korak dalje in očita kompromitiranost vsakogar. Vsi smo menda »nečisti«, vsi smo krvavi pod kožo.

Ima pa Barovičev pomislek še eno slabost: Zmago Jelinčič kot podpredsednik komisije pač ne bo preiskoval cestnih prekrškov, temveč veliko hujša kazniva dejanja. In še: prvak nacionalistov bo preiskoval tudi tožilce, ki vodijo procese proti njemu, in konflikt interesov tu ne bi mogel biti bolj jasno izražen. Dvomi o pristranosti so več kot upravičeni, žal pa glasovalnega buldožerja poslanske oblastne koalicije niso prepričali. Bodo gospodje poslanci iz desnice že vedeli, zakaj.