31. 7. 2008 Cenzurirano, Filmsko

Bo Udarnik odprt?

Avtor:

Mariborski kino Udarnik, kjer nekdaj zaradi povpraševanja po filmu ni bilo mogoče kupiti proste vstopnice za posamezno kino predstavo, je bil zaradi slabega obiska in posledično poslovanja z izgubo konec pomladi leta 2004 prisiljen zapreti svoja vrata. In s tem je Maribor izgubil še zadnjo kinodvorano v centru mesta. Pred njim so bili Mariborski kinematografi namreč prisiljeni zapreti tudi kino Union, Partizan in Kinogledališče. Obiskovalcem kina je tako ostala le ena možnost, obisk kinodvoran v multipleksih,postavljenih na obrobje mesta.

Za ponovno odprtje kina Udarnik, ki je v zadnjih letih svojega delovanja najbolj slovel po Film art festu, se močno zavzema Društvo za razvoj filmske kulture, ki med drugim tesno sodeluje tudi z ekipo, ki v Mariboru pripravlja Festival dokumentarnega filma DokMa.

Iz vabila na včerajšnji dogodek v počastitev Dneva Evrope, ki ga je Društvo za razvoj filmske kulture v sodelovanju z mariborskim Zavodom PIP in Prvo gimnazijo Maribor pripravilo ravno v kinu Udarnik, je bilo na prvi pogled razbrati, da se v centru mesta ponovno odpira kultni kino, katerega je močno pogrešala predvsem malo bolj zahtevna publika. Vendar žal, temu še ni tako. Na včerajšnji Dan Evrope in tednu pred canneskim festivalom v kinu Udarnik pripravili le en filmski večer. Obiskovalcem Udarnika so brezplačno zavrteli francoski animirani film Persepolis in dramo švedskega režiserja Roya Anderssona Du levande (Ti, ki živiš).

Z Boštjanom Lahom, predsednikom Društva za razvoj filmske kulture smo se pogovarjali, kakšna je trenutna klima v mestu okoli ponovnega odprtja kina Udarnik:

Boštjan Lah: “Nič ni dorečenega in jasnega. Mogoče pa tudi mi česa ne vemo.”

Besedo o tem, na kakšen način bi se državno lastništvo nad kinom spremenilo v občinsko, pa je Boštjan Lah predal Samu Deklevi, direktorju Festivala DokMa:

Samo Dekleva: “Kina nismo dobili v brezplačni najem.”

Pripravila Vesna Lovrec, www.vest.si

Oznake: