1. 8. 2003 Filmsko

Coffee and Cigarettes

Jim Jarmusch

Kava in cigarete
(2003)

Film »Kava in cigarete« je omnibus enajstih različnih »vinjet«, v katerih se slavni igralci pogovarjajo ob kavi in cigaretah ali pa o njih. V linearnem zaporedju si sledijo naslednji kratki filmčki:

»Strange to Meet You« je zgodba, kjer se slučajno srečata mladi Roberto Benigni in Stephen Wrihgt. Zaradi Benignijeve slabe angleščine se komaj kaj razumeta, na koncu pa si zamenjata dnevne obveznosti: Benigni gre namesto Wrighta k zobozdravniku, ta pa ostane v kavarni in popiva dalje.

V drugi zgodbi, imenovani »Twins«, natakar Steve Buscemi dvojčkoma Lee razloži svojo teorijo o Elvisu in njegovi domnevni smrti. Po njegovem mnenju, je Elvis imel brata dvojčka, ki ga je njuna mati dala v posvojitev. Ta naj bi bil tisti, ki je v Vegasu skakal v belem pajacu in se predoziral, medtem ko je pravi Elvis se vedno živ.

»Somewhere in California« je kratki filmček, ki prikazuje prvo srečanje rock veterana Iggya Popa in mojstra indie glasbe Toma Waitsa. Skupaj razpravljata o njunih glasbenih karierah in o tem kako dobro se počutita od kar sta nehala kaditi.Vendar se možakarja skušnjavi ne moreta upreti…

Kot kaže epizoda »Those Thing’11 Kill Ya«, so kava in cigarete nepogrešljivi del vsakdana tudi pri mafijcih. Dedek Joe je zasvojen s kavo, oče Vinny preveč kadi – čeprav se jezi, da se na njegov račun bogati tobačna, bolnica, na koncu pa se pogrebnik; medtem, ko je njegov »nemi«sin Vinny odvisnik od čudnih japonskih bonbonov.

Peta zgodba, poimenovana »Renee«, prikazuje privlačno temnolasko, ki bi v kavarni rada v mini prelistala časopis, spila svojo skodelico kave in skadila kak cigaret, a jo ves čas moti preveč prijazni natakar.

»No problem« je še najbolj čudna zgodba od vseh. V njej se dva črnska prijatelja dobita na kavi, saj je Alex prejšnji dan klical Isaacha, da mu mora nekaj povedati. Alex je na srečanju skrivnostno nervozen, vendar prijatelju zatrjuje, da nima nikakršnih problemov.

V zgodbi »Cousins« dobi elegantna Cate Blanchett obisk sorodnice iz Avstralije. Sestrična, rokerica in črna ovca družine, njen življenjski stil prezira, čeprav ji v resnici družino, slavo in uspeh zavida.

V svoji prvi filmski vlogi sta se poskusila tudi Jack in Meg White, bolj znana kot duo »White Stripes«. Njima je posvečena epizoda z naslovom »Jack Shows Meg His Tesla Coil«, kjer Jack Meg razloži genialne ideje Nikole Tesle. Ko ji demonstrira delovanje nekega Teslinega izuma in ta pregori, mu Meg strokovno pove kaj je s strojem narobe.

Sta ali nista? Sorodnika namreč. Kdo? Alfred Molina in Steve Coogan. V še eni zgodbi o sorodnikih, tokrat poimenovani »Cousins?«, Alfred Molina Stevu Cooganu odkrije, da sta imela skupnega pra-pra-deda. Takoj zatem ga vpraša, ali ne bi kot sorodnika skupaj posnela kakega filma.

Precej zabaven je tudi fllmček »Delirium«, v katerem Bill Murray, kofetarski zasvojenec, dela kot »undercover« natakar v neki kavarni. Sem zaideta tudi raperja Wu Thang Clana, Rza in Gza, ki mu predlagata bolj zdravo življenje. Rza, kot mojster alternativne medicine, Billu svetuje kako naj se reši odvisnosti od nikotina in kofeina.

Poslednja epizoda v filmu se imenuje »Champagne«. V njej si Bill in Taylor predstavljata, da namesto kave pijeta šampanjec, zraven pa poslušata Mahlerja.

Ja, letošnji 15. LIFFE, nam je v sekciji »Predpremiere« prinesel tudi film »Coffe and Cigarettes«. Film, ki je posnet v črno-beli tehniki in ga je režiser Jim Jarmusch snemal kar dolgih 17 let. Tako je recimo zgodbo z Benignijem posnel že leta 1986, leta 92 pa je posnel se epizodo s Tomom Waitsom in Iggyjem Popom. Potem se je odločil posneti film sestavljen iz kratkih zgodb, katerih glavni motiv bodo kava in cigarete. In na koncu je dobil serijal kratkih filmov, kjer večina igralcev igra kar same sebe, pogovarjajo pa se ob ali o kavi in cigaretah. Tako se npr. na kavi prvič uradno srečata legendi Iggy Pop in Tom Waits, Jack in Meg White ob cigaretah in kavi razpravljata o Teslinih izumih, Cate Blanchet pa sestrična prepriča, da si po dolgih letih zopet prižge cigaret,… Vendar film obravnava tudi druge teme: V epizodi »Tose Things’11 Kill Ya« vidimo, da smo dandanes vsi odvisni od nečesa, pa naj so to kava, cigarete, TV, nakupovanje ali pa čudni japonski bomboni. Čeprav vemo, da smo odvisniki in da drugi služijo bajne vsote na naših slabostih, se jim nismo pripravljeni odpovedati. Zgodba »Cousins?« pa je še ena v nizu Jarmuschovih kritik na račun Hollywooda, kjer nam režiser nazorno prikaze, da so tam veliko pomembnejše poslovne, kot pa družinske zveze.

Ni kaj, Jarmusch je zopet posnel zanimiv film. Njegova edina slabost je to, da zgodbe med seboj niso povezane v smiselno celoto. Ampak poanta filma je itak drugje. Film namreč prikazuje vsakdanjik ljudi, ki si med čudaškimi pogovori z užitkom vzamejo čas za svojo drogo. Kava in cigarete oz. za Britance čaj, so namreč nepogrešljivi del vsakdana brez katerega ne morejo živeti. To koga srečajo in kaj se z njim pogovarjajo, je drugotnega pomena. Saj veste, to je tako kot v študentu, ko prideš v kuhinjo na kavo in čik, pa nobenega od sostanovalcev ne poznaš najbolje. Da vam ni dolgčas in nelagodno sedeti v tišini, se začnete pogovarjati o najbolj čudaških stvareh. In ravno tak je Jarmuschov film: za njega vsakdanji, za vse tiste, ki ga ne poznajo, pa čudaški. Priporočamo vsem kofetarjem in nikotinskim zasvojencem.