19. 7. 2012 Cenzurirano

Vse pomembnejša vloga ženske v družbi

Avtor:

Čeprav se rodi manj punčk kot fantkov (razmerje je 1:1,05), je v odrasli populaciji več žensk (razmerje 1,04:1). Pa to ni edini razlog, zaradi česar vse pogosteje postavljam v ospredje žensko v vlogi strokovnjakinje, vodstvene delavke, žene in ne na koncu tudi matere. Pa saj poznamo tisto, da »ženska podpira tri vogale hiše«.

Ženska kot mati in gospodinja

Nedavno tega se je eden od slovenskih »majhnih« politikov celo javno znesel nad žensko in jo enostavno posadil za štedilnik v kuhinjo. Zanimivo, da je poročen in (verjetno) ne opazi svoje žene v nobeni drugi vlogi. Teh pa ima ženska – mati v družini veliko.

Včasih se pošalim, da skorajda ni poklica, ki ga ženska ne bi opravljala doma, med štirimi stenami, ob tem, da seveda hodi tudi v službo. Nekoč sem vprašal izredne študente, s tem mislim moški del, ali bi bili pripravljeni podpreti idejo, da ženska pridobi posebni status, ki bi ji omogočal hitrejšo upokojitev, ker ob vsem svojem delu opravlja tudi veliko gospodinjskih del. Obnemeli so. Nekdo se je le ojunačil in povedal na glas, da je to tako in tako njeno delo. Že od nekdaj. Vse do danes.

Še bolj bizaren odgovor pa sem dobil od učencev pri pouku državljanske vzgoje. Nekoč smo debatirali o vlogi matere in očeta v družini. Ob vseh razlagah, ki so jih že slišali in jih poznamo, niso mogli razumeti pojma gospodinja. Na vprašanje, kaj je ženska, ki je »doma«, sem dobil odgovor, da je to ženska brez službe. Ne gospodinja. Nerazumljivo, kako poimenujejo to doma, v družini. Posledica vzgoje, vloge ženske – matere v družini?

Status gospodinje je gotovo ena izmed nedorečenih zgodb naše postmoderne družbe. Gospodinja je vsaka ženska, ne glede na število otrok v družini. Zame je diskriminatorno, če ima ženska (družina) štiri otroke in zapusti trg dela. Država ji v tem primeru plačuje socialno zavarovanje (prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje …) v višini, ki se sicer plačuje od minimalne plače (minimalna plača za junij 2012 je 763,06 evrov bruto). Ima socialno zavarovanje, kar pomeni, da ji teče delovna oziroma zavarovalna doba. Končno pa, koliko je mater s štirimi otroki? Kaj pa ostale matere? Vsaka mati je nujno tudi gospodinja, ki skupaj s partnerjem in otroki vsakodnevno skrbi za potrebno zadovoljstvo v družini. Tako je, vsi skupaj, da ne bo pomote. Ne samo ženska/žena/mati/gospodinja.

Izobražena ženska

je lahko med moškimi tudi nepriljubljena. Poglejmo, kaj piše mag. Tanja Salecl, direktorica Urada za enake možnosti, o izobrazbi in s tem posledično zaposlitvi slovenske ženske: „Na področju trga dela so ženske v Sloveniji v primerjavi z evropskimi kolegicami v boljšem položaju. Delovno aktivnih je bilo v tretjem četrtletju 2011 v Sloveniji 48,5 odstotkov žensk, v EU-27 pa 45,9 odstotka. Potrebno je povedati tudi, da so ženske v Sloveniji zaradi dobrega sistema javnega otroškega varstva praviloma zaposlene s polnim delovnim časom, ženske v marsikateri državi Evropske unije pa ne. Če govorimo o najvišjih mestih odločanja v 19 največjih gospodarskih družbah, ki kotirajo na borzi, potem je tam stanje nezadovoljivo – na mestu predsednice uprav je samo 11 odstotkov žensk, med članstvom jih je 15 odstotkov. Tukaj nas vse čaka pomemben izziv, kako stanje hitro izboljšati. Dejstvo je namreč, da so ženske v povprečju bolje izobražene, nadpovprečno malo pa jih je na najvišjih mestih odločanja. S tem izgubljamo pomemben potencial, izkušnje in ideje polovice prebivalstva. Zlasti v času krize pa gospodarstvo potrebuje najboljše kadre in ti so tako med ženskami kot med moškimi.“

Vsekakor tudi v času gospodarske globalizacijske krize ni v odnosu med izobraženimi ženskami in moškimi nič novega. Moški še vedno prevladujejo na vodilnih mestih, kakor tudi v politiki, čeprav je ta na dokaj slabem glasu. Najbolj kruto pa je dejstvo, da so ženske, ne glede na svojo izobrazbo in sposobnosti, v povprečju za svoje delo še vedno slabše plačane kot moški. Še hujše pa je dejstvo, da ženske težje pridejo do zaposlitve kot moški, saj je pri njih še vedno sestavni del življenja materinstvo. Veliko žensk se, žal, za to in s tem posledično ustvarjanje družine, odloča mnogo kasneje. Precej žensk to misel zaradi svoje narave dela in vloge, ki se ji ponuja na kariernem področju, tudi opušča.

Višja izobrazba brezpogojno zmanjšuje razlike med spoloma, kar dokazujejo tudi podatki SURS-a. Po podatkih iste institucije pa slovenske izobražene ženske lahko pričakujejo višjo starost, katere meja je 84 let. Zanimivi so podatki SURS-a, ki navajajo, da je bila v  Sloveniji leta 2008 najvišja dosežena starost pričakovana za višje- in visokošolsko izobražene ženske, saj so lahko pri 30 letih pričakovale še več kot 54 let življenja, medtem ko so lahko moški pri tej starosti in z isto izobrazbo pričakovali dobra štiri leta manj življenja kot ženske. Ženske s srednješolsko izobrazbo lahko pri starosti 30 let pričakujejo še nekaj manj kot 54 let življenja, moški pa še natanko 47 let. Statistika kaže slabše tistim z osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo, pri čemer lahko ženske, stare 30 let, pričakujejo še 52 let življenja, medtem ko lahko moški še nekaj manj kot 43 let.

Po vsem tem lahko sklepam, da bolj izobraženi ljudje živijo dlje kot manj izobraženi, tako moški kot ženske. Najdaljše življenje se kljub temu obeta višje- in visokošolsko izobraženim ženskam.

Ženska

je človek ženskega spola. Če gre za mlajšo žensko, ji rečemo dekle ali deklica. Od moških se ženske razlikujejo po spolnih znakih in psiholoških lastnostih ter po najpomembnejšem: možnost rojevanja otrok. Ženska ima kromosome XX, moški pa XY (pov. po Wikipediji). No, tole ste si verjetno že sami prebrali in ni nič novega.

Ker v zadnjem času prihaja do novih priznanj o istospolni partnerski zvezi (Anja Person, Penelope Cruz), ne bo napak, da stavek ali dva namenim tudi temu. Ljubezen je nekaj najlepšega, kar lahko doživimo. Katerega spola je partner, ki si ga izberemo, pri tem sploh ni pomembno. Bolj pomembno je to, da smo z njim srečni, zadovoljni in živimo človeka dostojno življenje. Če je vse to v istospolni partnerski zvezi boljše, na višjem nivoju, sprejmimo in živimo s tem. Morda bomo tudi družbo, v katera je večkrat diskriminatorna do teh vprašanj, prepričali, da je najlepše na svetu ljubiti in biti ljubljen. Ne glede na spol …

Vsem tistim, ki pa se ob prebiranju znova enkrat več prijemate za glavo, morda za zaključek pregovor. Oscar Wilde je zapisal “Noben moški ni popoln niti srečen brez bodrilnega vpliva prave ženske katero ljubi, jo spoštuje in skupaj z njo bodočnost načrtuje. Zavedati pa se moramo, da vse zapisano ni vedno enostavno tudi živeti v realnem življenju. Za odnos se je potrebno truditi vse življenje. Če tega nisem sposoben jaz – moški, pa tudi ne ona – ženska, potem je istospolna partnerska zveza lahko za marsikoga odrešilna. Verjemite, manj bo nasilja, manj žalosti in bolečine. Bodite srčne lezbijke, bodite srečni geji.

Oznake: