1. 7. 2012 Cenzurirano

Zahtevamo izpustitev iz pripora in pošteno sojenje!

Izjava v podporo ruski feministični umetniški skupini Pussy Riot

V Moskvi in drugod po svetu se od konca februarja letos vrstijo protesti v podporo aktivistkam iz feministične punk skupine Pussy Riot: Mariji Aljokhini, Nadedži Tolokonikovi in Jekaterini Samučevič. Da bi izpostavile težaven položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina, so članice feminističnega kolektiva Pussy Riot uprizorile številne provokativne umetniške performanse. Za performans, uprizorjen 21. februarja letos – na pustni torek, tik pred Putinovim tretjim ustoličenjem – v osrednji ortodoksni cerkvi v Moskvi, jim grozi do sedem let zapora, kar je najvišja možna kazen za »huliganstvo« v Rusiji.

Pussy Riot so na pustni torek v kričečih oblačilih ter z maskami na obrazu na glavnem oltarju katedrale Kristusa Odrešenika izkričale verz »Sveta mati, blažena devica, odženi Putina, odženi Putina, odženi Putina!« Aktivistka z umetniškim imenom Tjurja je pojasnila, da so se za nastop v tej cerkvi odločile zaradi predvolilnih izjav patriarha Kirila, ki je ljudem svetoval, naj raje molijo, kakor da hodijo na opozicijske protestne shode. »Kiril se boji govoriti lasten jezik – raje uporablja putinovski besednjak. Cerkev Kristusa Odrešenika je simbol povezanosti med Cerkvijo in Putinovim režimom,« je dodala aktivstka Šljapa (Klobuk). Nastop, v katerem ni manjkalo sočnih izrazov, je nemudoma pritegnil pozornost varnostnikov. Ti so nastopajoče po krajšem pridržanju izpustili na prostost, vendar je kmalu sledila aretacija.

Aktivistke Marija Aljokhina, Nadedža Tolokonikova in Jekaterina Samučevič so v priporu že od 4. marca 2012. V začetku maja je mestno sodišče v Moskvi za vse tri podaljšalo pripor do 24. junija, ko naj bi sledilo sojenje. Sodišče je pred petimi dnevi odločilo, da bodo umetnice morale ostati v priporu še mesec dni, do 24. julija, ko naj bi končno sledila obravnava. Njihovi odvetniki so se zaradi samovoljnega podaljševanja pripora že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Zapornice vesti, kot jih je označila organizacija Amnesty International, so v priporu že od samega začetka doživljale pravi pekel. Jekaterina Samučevič je zaradi izživljanja sojetnic nad njo začela gladovno stavko, ki jo je po premestitvi v samico opustila. Za tako ostro kazen – do sedem let zapora – je zaslužen predvsem ruski verski vrh, ki je zahteval, da sodišče žaljenje verskih čustev obravnava kot kaznivo dejanje, ne kot prekršek. »Vedle so se slabše od živali. Za zaporno kazen smo se zavzeli zato, ker nočemo, da bi jih užaljeni ljudje raztrgali na koščke. Po desetletjih bogokletnega komunizma, ko je bil človek človeku volk, so ljudje izgubili občutek za vrednote. Ne vedo, kaj je prav in kaj narobe,« je povedal pravoslavni duhovnik Sergij Ribko, ki je poudaril, da je zaporna kazen izraz verske milosti, protestni performans Pussy Riot pa je označil za del »usklajene psihološke vojne proti ruski pravoslavni cerkvi«.

Zaradi lastne varnosti in tajnosti so aktivistke v svojih performansih in intervjujih vedno uporabljale umetniška imena. O sebi so bile pripravljene povedati samo, da so stare okrog petindvajset let, da so na univerzi študirale umetnost in da so radikalne feministke. Žal to ni preprečilo gonje proti njim.

Medtem se protesti v podporo Pussy Riot ter drugim ruskim borkam in borcem za svobodo govora, ki jih sodišča rutinsko dolžijo »huliganstva«, odvijajo po vsej Evropi, v Združenih državah Amerike in na Japonskem. Načelno podporo jim je izrazila Evropska unija, številni predstavniki oblasti (predsednik zvezne nemške Komisije za človekove pravice, član nemškega parlamenta Memet Kilic, avstrijska parlamentarka Judith Schwentner, češki minister za zunanje zadeve Karel Schwarzenberg), nevladne organizacije (Evropski ženski lobi, Amnesty International) in aktivistične skupine.

Festival Mesto žensk, festival Rdeče zore in Lezbično-feministična univerza se pridružujemo protestom v podporo Pussy Riot. V ta namen pripravljamo protest pred Veleposlaništvom Ruske federacije v RS Sloveniji in dobrodelni koncert z DJ programom v Menzi pri koritu (Metelkova mesto) v torek, 3. julija 2012. Izkupiček bomo namenile kritju odvetniških stroškov za obrambo zasedbe.

Free Pussy Riot!

Program:

Ponedeljek, 2. julij 2012
19.00: Delavnica izdelave balaklav in transparentov v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q, AKC Metelkova mesto, Ljubljana)

Torek, 3. julij 2012

16.00: Protest pred Veleposlaništvom Ruske federacije na Tomšičevi ulici 9 v Ljubljani

21.00: Koncert zasedb Škrip Orkestra, Ludovik Material, Sentence in Iamdisease ter riot grrrl, new wave in electropunk DJ program s Tigresse in Sestro v Menzi pri koritu (AKC Metelkova mesto, Ljubljana). Med nastopi predvajanje videoposnetkov iz akcij zasedbe Pussy Riot ter njihovih podpornic in podpornikov.

Napotila:
Free Pussy Riot
Škrip Orkestra
Ludovik Material
Iamdisease
Sentence

Lezbično-feministična univerza in Društvo ŠKUC
Festival Rdeče zore - Društvo KUD Mreža
Festival Mesto žensk - Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk

Za podporo se zahvaljujemo vsem nastopajočim in Moderni galeriji v Ljubljani.