8. 3. 2012 Cenzurirano

Protest, podpora in poziv

Spoštovani tribunaši/ce, podporniki/ce,

V državljanski tribuni Za prostore svobode protestiramo proti napadom na revijo Ciciban in izrekamo podporo njenemu uredništvu.

Nasprotniki družinskega zakonika se seveda lahko zgražajo nad obstojem družinskih skupnosti, ki so drugačne od njihovih predstav o edino pravilnem življenju. Nimajo pa pravice pričakovati, kaj šele zahtevati, da se načini bivanja, ki odstopajo od njihovih skrajno izključujočih pojmovanj, ne bi v javnosti niti omenjali. Vsaka omemba določenih načinov bivanja še ni propagiranje teh načinov bivanja. Še manj je zgolj njihova omemba že agresija proti tistim, ki živijo in mislijo drugače. Zdelo se nam je, da bi to moralo biti vsakemu, ki se sklicuje na krščansko moralo – ta naj bi vendar temeljila na pristni ljubezni do sočloveka – še posebej jasno.

S svojo zadnjo iracionalno kampanjo proti Cicibanu goreči nasprotniki družinskega zakonika zgovorno dokazujejo perečo potrebo po aktivnem zavzemanju za prostore svobode, ki so vse bolj na udaru. Časi, ko je določena skupina celotni družbi predpisovala, kako se sme in kako ne sme živeti tako v javnosti kot doma, bi vendar morali biti za vselej mimo. A tisti, ki očitno ne mislijo tako, svoje poglede vse bolj samozavestno vsiljujejo celotni javnosti in pri tem prepogosto ne izbirajo sredstev.

Sodelujoče v predreferendumski kampanji zato ponovno pozivamo, da namesto zganjanja demagogije in hujskanja proti drugačnim svoje argumente oprejo na razum, do drugače mislečih pa se vedejo v skladu z vsaj minimalnimi standardi javne komunikacije.

Sodržavljanke in sodržavljane pa pozivamo, da se z aktivno udeležbo na referendumu skupaj zoperstavimo rastočemu valu konservativizma in demonstriramo svoje odločno zavzemanje za odprto družbo mnogoterih svetov.

Za prostore svobode!

Aleš Črnič, Nataša Briški, Alan Kacin, Valter Kobal, Simon Kardum

Oznake: