9. 10. 2008 Cenzurirano

Odgovor Odbora za Pekarno županu

Spoštovani gospod župan Franc Kangler!

Veseli smo bili vaše predvolilne napovedi, da boste podprli kulturne aktivnosti v Pekarni, in zahvaljujemo se vam za aktiven pristop in ponudbo, da se dejavnosti Pekarne lahko, če želimo, preselijo v Karanteno. Menimo, da mesto potrebuje še več urbani kulturi namenjenih prostorov, in veseli bomo, če bo v prostorih bivše kaznilnice nastal nov urbani kulturni center.

Vaš predlog o selitvi Pekarne oz. ustanovitvi novega urbanega kulturnega centra smo zato resno preučili in se o njem posvetovali v krogu uporabnikov in s posameznimi strokovnjaki.
Ugotovili smo, da je ne samo našem, ampak tudi interesu Maribora, da neodvisne kulturne, športne in mladinske dejavnosti ostanejo v obstoječem kompleksu Pekarne in tam nadaljujejo svoje aktivnosti.

Za to imamo dovolj tehtnih razlogov. Značilnost vseh (uspešnih) tovrstnih centrov je, da so tesno povezani s sosesko, lokalno skupnostjo in umeščeni v poseljeni del mesta. Pekarna se nahaja v neposredni bližini srednješolskega centra, ki predstavlja pomemben del naših obiskovalcev in uporabnikov, prav tako pa je trenutno edini kulturni center na desnem bregu Drave.
Pekarnina trenutna umeščenost je tudi zagotovilo uravnoteženega razvoja tega dela mesta in ustvarjanja socialne kohezije, saj obstaja bojazen, da bi se v nasprotnem primeru ta predel spremenil v še eno spalno naselje. Selitev bi pomenila tudi to, da bi kontinuiteto dogodkov in programov, vse, kar smo v poldrugem desetletju ustvarili in dali Mariboru, naenkrat zavrgli.

Obnova Pekarne je predvidena kot eden integralnih investicijskih projektov Evropske kulturne prestolnice, zato se bojimo, da bi tovrstna selitev lahko ogrozila dokončno potrditev tega naslova. Selitev v letu 2012 bi bila tudi neodgovorna z naše strani, saj bi bili zaposleni s selitvijo in adaptacijo prostorov, namesto z ustvarjanjem bogatega kulturnega programa v okviru Evropske kulturne prestolnice.

Odločitev za nadaljevanje obstoječih postopkov obnove se nam zato zdi veliko bolj smiselna, saj je v tej smeri do sedaj že bilo veliko storjenega. V luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture menimo, da je za mesto veliko bolj pomembna močna in angažirana urbana kultura v središču mesta, kot pa razslojeni ostanki neke bivše skupnosti.

Prepričani smo, da bomo z vami in mestno upravo lahko našli skupni jezik za reševanje obstoječih problemov. Pričakujemo spoštovanje obstoječih, že sprejetih dogovorov in načrtov, ki bodo pospešeno nadaljevali postopke za obnovo Pekarne. Nadaljnji razvoj Pekarne v uspešen kulturni center nam lahko omogočite že sedaj z ureditvijo vprašanja legalizacije in upravljanja objekov, ki bo v skladu z željami in potrebami uporabnikov. Tudi sami imamo vizijo o tem, kako naj bi izgledala obnovljena Pekarna, zato upamo, da bo občina naše predloge upoštevala in z nami sodelovala.

Le s skupnimi prizadevanji bomo lahko še hitreje in učinkoviteje oblikovali privlačno, dinamično, urejeno in zanimivo sosesko, ki bo v ponos tako okoliškim stanovalcem, kot Mariborčanom, tuje obiskovalce in umetnike pa bo privabljala s svojo ustvarjalno energijo in enkratnostjo!

S prisrčnimi pozdravi,

Odbor za Pekarno

pekarna.odbor@gmail.com

Oznake: