5. 12. 2011 Cenzurirano

Ženska kvota

Avtor:

Predčasne parlamentarne volitve so za nami. Eni so bolj, drugi manj zadovoljni z rezultati. Menim, da smo lahko tokrat zadovoljni državljani, saj se je v državni zbor uspelo prebiti doslej največ žensk v vsej parlamentarni demokraciji v samostojni Sloveniji.

In če že drugo ne, vsaj to je uspeh, bodo rekli skeptiki, ki so ves čas »tarnali«, da imamo v parlamentu premalo žensk. Tokrat se jih je po neuradnih rezultatih »prebilo« 28 ali 32, 5 %, Dober rezultat, ki napoveduje med temi, ki bodo razpravljali in seveda tudi odločali, več razuma in predvsem – kulturne komunikacije.

Vsi tisti, ki so »izviseli«, kot jim bi lahko zapel znani slovenski kantavtor, bodo seveda sedaj analizirali, kje so ga lomili in iskali odgovore, zakaj so jim volivci »obrnili hrbet«. Verjetno bi ga morali še komu, ki »ni čisto čist«, a temu bodo verjetno sodili tisti, ki so za to pristojni. Ali tudi obsodili, bo potrebno počakati.

Kaže, da se je splačal korekten predvolilni boj, hkrati pa volivci nismo zgolj lačni predvolilnih obljub, metanj polen pod noge, golažev in brezplačnih prevozov. Ravno obratno. Nekje so slednje drastično podražili, pa to ni vplivalo na volivce.

Kdo ima več, od kje in zakaj, je »pretehtalo« na tokratnih predvolilnih soočenjih. Ljudje, ki živijo v povprečju ali celo niže, niso več tisti, ki slepo verjamejo. Želijo čiste račune. Kdor jih ni bil v doslednem času sposoben ali bil celo pripravljen položiti na mizo, je v tem prednovoletnem času dobil najbolj grenko darilo, kar ga je lahko pričakoval.

Eni že dolgo niso več sodili v državni zbor. Niti po svojem delu, sposobnosti, znanju, niti po načinu komuniciranja. Čeprav smo pred zakonom vsi enaki, se je nekaterih vedno »držala sreča« in so skozi napake drugih želeli opravičevati svoja nekorektna dejanja. Končno se je izkazalo, da imamo tudi v Sloveniji parlamentarno demokracijo.

Ženska kvota? Čeprav je tudi v tem primeru bilo med kandidati 561 žensk in 731 moških, so prve lahko več kot zadovoljne z izvolitvijo. To bo popestritev državnega zbora. Na kulturnem, strpnem in kot radi ocenjujemo, vizualnem področju. In bodo slišane. Nekaj je znanih obrazov, večina pa bo novink, ki bodo lahko prispevale svoj pomemben delež pri še pomembnejših odločitvah v težkih trenutkih, ki so pred slovensko državo kot celoto, ne samo pred politiki. Torej, čestitke strankam, ki so jih kandidirale, kandidatkam, katere so pristale na kandidaturo in izbrankam, ki so bile izvoljene.

Prve predčasne volitve v samostojni Sloveniji so za nami. Pred nami so odgovorni in težki časi, v katerih bo potrebno stopiti skupaj. Za to bo potrebna »trdna koalicija«. Takšna ali drugačna, samo da nas bo utrdila v gospodarstvu in omogočila vsem strokovno usposobljenim in željnim dela, da ga tudi imajo in dobro opravljajo. Potrebno bo pozabiti na lastne interese in interese strank ter za skupno dobro vseh nas pripraviti in sprejemati odločitve v dobro vseh nas.

Oznake: