23. 6. 2009 Cenzurirano

Izigravanje demokracije v Iranu

Sporočilo Izvršnega odbora Liberalne akademije

Ljubljana, 23 junij 2009

Predsedniške volitve v Iranu dne 12.6.2009 so bile tipičen primer izigravanja in izničenja demokracije. Od 445 prijavljenih kandidatk in kandidatov jih je politično-verska vladajoča struktura k volitvam pripustila le pet, samo moških, od teh pa so še na bivšega predsednika Khatamija vplivali, da se je kandidaturi odrekel. S tem so izrazito omejili izražanje volje volivcev in kršili načela svoje lastne ustave. Mnogi so ob objavi rezultatov bili prepričani, da so bili volilni rezultati prirejeni v prid konzervativnega predsednika Ahmadinejada.

Ljudstvo se je odzvalo na buren, a očitno upravičen način, ki je žal hkrati edini, ki ga vladajoča diktatura razume. Vladajoče strukture pa niso pokazale nobene pripravljenosti, da bi zahtevam ljudskih množic ugodile, ampak so z izjemno grobo represijo skušale zatreti demonstracije. Izkazalo se je, da so dejansko marsikje bile volitve ponarejene, kar pa so oblasti priznale šele po tem, ko so neredi že izbruhnili. Nezadovoljstvo množic pa ni le izraz protesta zaradi nepoštenih volitev, ki so za nerede bile le povod. Vzroki so v nezadovoljstvu z diktatorskim in represivnim režimom in njegovim vodstvom, ki je visoke prihodke od nafte v veliki meri porabilo za oboroževanje, široke množice pa se morajo preživljati v pogojih visoke inflacije, brezposelnosti, pomanjkanja mnogih dobrin, tudi bencina, ter radikalnih omejitvah svoboščin in pogostem kršenju človekovih pravic.

Liberalna akademija odločno obsoja izigravanje demokratične volje ljudstva in se pridružuje tistim, ki pozivajo iranske oblasti, da z vsako represijo takoj prenehajo, organizirajo poštene in v skladu z demokratičnimi standardi izvedene volitve. Obsojamo vsako informacijsko blokado, tako informacij, ki bi jih želeli posamezniki ali skupine posredovati v tujino kot informacij iz tujine. Takoj je treba omogočiti novinarjem, da profesionalno korektno opravljajo svoje delo. Še posebej pa obsojamo grobe napade pripadnikov represivnih mehanizmov na protestnike, kar je izraz slabosti in moralne sprevrženosti režima,  prav tako pričakujemo, da bo takšno represivno ravnanje obsodila slovenska vlada.

 

Za IO Liberalne akademije

predsednik LA

dr. Darko Štrajn