23. 11. 2012 Cenzurirano

Poziv k sprejetju nujnih ukrepov in obsodbi trenutnega nasilja v Gazi

Spoštovani,

prejšnji teden so ponovno izbruhnili nasilni spopadi med Izraelom in političnimi ter oboroženimi skupinami v Gazi, ki se še vedno nadaljujejo in zaradi katerih prihaja do številnih civilnih žrtev. Izrael, ki je pravno gledano okupacijska sila, na gosto poseljenem območju Gaze izvaja bombne napade iz zraka in morja, ki so usmerjeni tudi v domovanja civilistov ter civilno infrastrukturo. Od začetka izraelskega napada je bilo ubitih že več kot 100 prebivalcev Gaze, od tega več kot polovica civilistov, vključno z ženskami in otroki. V Izraelu so bili ubiti 3 civilisti, drugi pa so bili poškodovani zaradi raket, izstreljenih iz Gaze.

Prizori iz Gaze nas spominjajo na izraelski napad na Gazo v letih 2008-2009, v katerem je umrlo več kot tisoč palestinskih civilistov. Slovenska delegacija v ZN je novembra 2009 podprla Goldstonovo poročilo o konfliktu v Gazi, v katerem je zapisano mnenje, da je Izrael z napadom na civilno prebivalstvo Gaze zagrešil hude vojne zločine, morda tudi zločine proti človeštvu. Poročilo obtožuje Izrael “sistematičnega in namernega usmerjanja napadov na civiliste”, namernega uničevanje civilne infrastrukture, napadov na izobraževalne ter zdravstvene ustanove, uporabe civilistov za živi ščit pri vojaških akcijah in splošne uporabe eksplozivnega belega fosforja pri bombardiranju stanovanjskih sosesk. Pri naštetih dejanjih gre za kršitve četrte Ženevske konvencije in mednarodnega humanitarnega prava, kljub temu pa nihče od vpletenih za svoja dejanja doslej ni odgovarjal, nasprotno – večina akterjev še vedno zaseda pomembne položaje v izraelski vojski ter vladi, ki te dni ponovno napadata Gazo.

Prebrali smo izjavo o napadu na Gazo, ki jo je 16.11.201 objavilo Ministrstvo za zunanje zadeve. Podpiramo poziv Ministrstva, da naj obe strani prekineta nasilje ter izraženo skrb za dobrobit civilistov, obenem MZZ pozivamo, da sprejme naslednje ukrepe, ki bodo pripomogli k prekinitvi nasilja in izboljšali miroljubne in pravične perspektive za prihodnost regije:

1. MZZ pozivamo, da ostreje obsodi trenutno izraelsko nasilje na področju Gaze. Izjava naj vsebuje poziv k takojšnji prekinitvi bombardiranja in obstreljevanja ter obsodbo vojnih zločinov, ki jih je z namernim bombardiranjem civilistov in civilne infrastrukture zagrešil Izrael.

2. MZZ in parlamentarni odbor za zunanje zadeve pozivamo, da sprejmeta konkretne ukrepe za izvajanje pritiska na Izrael, da bi ta takoj prenehal s politiko nesmiselnega ubijanja civilistov in dolgoročno končal okupacijo Zahodnega brega ter Gaze, prenehal z izgradnjo judovskih naselbin, s politiko razlaščanja zemlje in drugimi politikami, ki kršijo temeljne človekove pravice Palestincev. Ti ukrepi naj vsebujejo takojšnjo prekinitev trgovanja z orožjem z Izraelom in poziv javnim ter zasebnim podjetjem, da prekinejo gospodarsko in drugo sodelovanje s podjetij ter institucijami, ki sodelujejo v izraelski okupaciji ali v vojaških napadih. Poleg tega naj se Slovenija zavzame za izvajanje ustreznih sankcij proti Izraelu v OZN in na ravni Evropske unije. Takšni predlogi ukrepov so v skladu z aktualnimi potezami nekaterih vlad članic EU in Sveta za človekove pravice ZN.

3. Prepričani smo, da mora Slovenija v celoti podpreti palestinska prizadevanja za članstvo neodvisne države v OZN ter sprejem v druge mednarodne organizacije, vključno s članstvom v Meddržavnem sodišču. Slovenska predanost spoštovanju mednarodnega prava in pregonu vojnih zločinov se mora slišati tudi, ko gre za zatiranje, pregon in nasilje nad Palestinci v Gazi, na Zahodnem Bregu in v izgnanstvu.

21.11.2012

Naslovljeno na: Karl Erjavec
Ministrstvo za zunanje zadeve

S spoštovanjem,

Društvo Humanitas

Gibanje BDS

Zofijini Ljubimci

Zavod Nur

Slovenska Muslimanska Skupnost

Humanitarno društvo Luč upanja

Društvo UP

Društvo Matafir

Zavod Abraham

Oznake: