31. 10. 2009 Cenzurirano

Peticija proti imenovanju Tonyja Blaira za »predsednika Evropske Unije«

Mi, Evropski državljani vseh narodnosti in političnih prepričanj, želimo izraziti naše popolno nasprotovanje imenovanju Tonyja Blaira za predsednika Evropskega Sveta.

Lizbonska Pogodba določa novo mesto predsednika Evropskega Sveta, ki bo izvoljen s strani Sveta, za enkrat obnovljivi mandat dveh let in pol. Z besedami Lizbonske pogodbe: “Predsednik Evropskega sveta naj predseduje Evropskemu svetu in vodi njegovo delo” ter “skrbi za pripravo in kontinuiteto Evropskega sveta”. Dalje, “Predsednik Evropskega sveta naj, na svoji ravni v tej vlogi predstavlja Unijo navzven, v zadevah, ki se nanašajo na skupno zunanjo in varnostno politiko”.

Bodoči predsednik Evropskega sveta bo torej imel ključno vlogo v določevanju politike Evropske Unije in njenega odnosa z ostalim svetom. To prvo predsedstvo Sveta bo imelo tudi veliko simbolno težo tako za državljane, kot tudi za podobo Unije v svetovnih očeh. Zaradi tega dejstva verjamemo, da je bistveno, da prvi predsednik uteleša duh in vrednote Evropskega projekta.

Že nekaj časa se v medijih pojavljajo vse številčnejše novice, v nekaterih kabinetih tudi želje, da bi Tony Blair postal prvi predsednik Evropskega sveta. Če bi se to imenovanje zares zgodilo, bi bilo v popolnem nasprotju z vrednotami Evropskega projekta.

S kršenjem mednarodnega prava je Tony Blair svojo državo vodil v vojno v Irak, v vojno, kateri velika večina evropskih državljanov od samega začetka nasprotuje. Ta vojna je zahtevala sto tisoče življenj in povzročila milijone beguncev. Je prevladujoč faktor za današnjo močno destabilizacijo Bližnjega Vzhoda, oslabila je tudi svetovno varnost. G. Blair je, da bi povedel svojo državo v vojno, sistematsko uporabljal izmišljene dokaze in manipuliral z informacijami. Če bi zares postal predsednik EU, bi njegova vloga v vojni v Iraku močno zaznamovala podobo Evropske Unije v svetu.

Koraki vlade Tonyja Blaira, in njegovo sodelovanje z Bushevo administracijo v nelegalnem programu »posebnih izročitev« (tudi poznanih kot kršitve človekovih pravic s strani CIE v »vojni proti terorizmu«), so vodile k neprecedenčnemu zatonu državljanskih svoboščin. To je v nasprotju z vodili Evropske konvencije človekovih pravic, ki je vključena v Lizbonsko pogodbo.

»Evropska listina o temeljnih pravicah« formalizira temeljne vrednote Evropskega projekta in je ena izmed ključnih stebrov nove pogodbe. Tony Blair je nasprotoval njeni vključitvi v Lizbonsko Pogodbo in je kasneje uspel Združenemu Kraljestvu zagotoviti izjemo glede temeljnih pravic.

Namesto, da bi potisnil evropsko integracijo naprej, je bivši britanski premier uvedel vrsto tako imenovanih »rdečih črt« med pogajanji za Lizbonsko pogodbo z namenom blokirati kakršenkoli napredek v socialnih zadevah in davčni harmonizaciji, kot tudi skupno obrambno in zunanjo politiko.

Nenazadnje se zdi nesmiselno, da bi bil prvi predsednik Evropskega sveta tudi bivši voditelj vlade, ki svojo državo toliko časa ščiti pred dvema ključnima elementoma grajenja Evrope: pred Šengensko zono prostega gibanja in pred Evrozono.

V času, ko je ena prioritet Evropskih institucij, da se zopet poveže s svojimi državljani, verjamemo, da je bistveno, da je predsednik Evropskega sveta tista oseba, s katero se lahko večina državljanov identificira, ne pa oseba, katero večina državljanov zavrača. Tako razglašamo naše popolno nasprotovanje temu imenovanju.

Podpišite peticijo proti imenovanju Tonyja Blaira na položaj predsednika EU na:
http://www.gopetition.com/petitions/stopblair/sign.html