16. 6. 2009 Zofijina bodica

»V vesolje, kmalu se vam pridružimo!«

Ali ste brali »Štoparski vodnik po galaksiji«? V enem izmed nadaljevanj te trilogije v štirih delih se nekateri Zemljani odločijo lagati drugim Zemljanom. Predstavnikom številnih »nujno potrebnih« poklicev, ki jih premore neskončni človeški genij, od modnih kreatorjev, telefonskih operaterjev do politikov naložijo izjemno pomembno nalogo. Zaradi uničenega planeta jih – kot pionirje – pošljejo na dolgo in »pomembno« pot v vesolje, kjer naj najdejo kakšen nov naseljiv planet. Povedo jim, da se jim bodo pridružili, ko bodo takšen planet našli in ga pripravili za kolonizacijo. Seveda je slednje laž. Plemenita laž, bi rekli; plemenita do obče zdrave pameti in do planeta. V resnici se jim namreč nikoli niso nameravali pridružiti, temveč se jih zgolj znebiti.

To zgodbo bi lahko v teh dneh prodali tudi našim (če so res še naši?) politikom. Golobiču, Janši, Pahorju in kompaniji. Naj gredo v vesolje, nam pa pustijo planet in zdravo pamet.

Recimo, na novinarsko vprašanje, ali se je v z Golobičevim neodstopom zaradi laganja, v slovenski politiki udomačila laž, Janša odgovori, da ga to ne čudi in doda, da je to že dolgo praksa določenih političnih struktur, ki itak že ves čas lažejo glede povojnih pobojev. Si predstavljate? Na vprašanje o Golobičevem političnem dejanju, Janša privleče na plano povojne poboje, kakor da ima to kakšno zvezo z vso zadevo. Še več, v razgret politični prostor lansira kulturni boj, torej natančno tisto kar je v času predsedovanja EU očital levici. Ajde Janša, na pot v vesolje. Najdi nov planet. Volivci se ti kmalu pridružimo.

Toda, boste vprašali, ali skušamo s kritiko Janše braniti Golobiča? Ne. Vendar se na tam mestu ne bomo toliko osredotočili na njegovo laganje javnosti glede premoženja, temveč na samo dejstvo posedovanja tega premoženja, torej na vzrok laganja. Menimo pač, da politik, ki se zavzema za dobro neke skupnosti, za novo politiko ipd. preprosto ne more biti lastnik kapitalskega podjetja v davčni oazi. Selitev podjetja iz skupnosti v kateri nekdo živi in s tem neplačevanje davkov tej skupnosti, je natančno to, zopet kar naj bi se stranka ZARES zavzemala. Drugačna politika namreč, drugačne norme, politika za ljudi. Vsa ta gesla so ob nedavnem razkritju in zgodbi o poštnih nabiralnikih preprosto neverodostojna. V stranki, kjer so glasno nastopali proti neoliberalizmu, kjer so ponavljali misel Chomskega, da bi morali biti ljudje pred profitom, bi morali tudi v resničnem življenju (pazite na to besedno zvezo: resnično življenje) ravnati kot da verjamejo v to, kar govorijo. A očitno to niso mislili ZARES. Skratka, zares žalostno. Golobič in kompanija torej – na pot v vesolje. Najdite nam nov planet. Volivci se vam kmalu pridružimo.

Še ostalim strankarskim veljakom, podveljakom in vojakom (na levi strani). Ne dolgo nazaj ste se strinjali s kritiko, ki je pokazala nizko raven argumentiranja na desnici, češ da se argumenti predstavnikov desnice skoraj vedno končajo na ravni tudi ti, kar pomeni, da smo lahko ob vsaki kritiki pričakovali obrambo – pa saj ste tudi vi počeli isto. In sedaj? Ali ne počnete istega? Ali v obrambi nekega veljaka ne kričite TUDI VI, tudi vi ste lagali? Da, tudi vi. Zato tudi vi pot v vesolje. Najdite kakšen planet in ostanite na njem. Volivci sem vam kmalu pridružimo.