28. 9. 2005 Zofijina bodica

Butalci na ekranu!

Bonbonček 1

In potem so se Butalci spomnili. Da želijo imeti javno RTV po meri govedorejcev. In železničarjev. Pa drugačen šport, ker vrhunski je gladiatorstvo. In več Atomic Harmonik. Pav Verbotnovo. In kaj so storili? Odločili so se, da jo zminirajo. Dolgo so se trudili in sledili dr. Petru Jambreku, ki je izjavil, da bi RTV hišo zrušil do tal. Toda ni bilo lahko.  Ker stavba je velika in leglo komunistov v njej preobilno. Zarod Kocijančičev in njegovih replikantov se ni dal kar tako. Bilo je potrebno veliko butanja – eden od večjih trnov v peti je bila civilna družba. Tako imenovana civilna družba. Pa so Butalci stopili skupaj in poklicali na pomoč nemškega ustavnega sodnika. Grims je dr. Hoffmanna-Riema v oddaji Pod žarometom v predreferendumski kampanji 6. septembra znova citiral. Pa avtor predloga zakona o RTV ne razume dobro intence njegovih besed in jih po mili volji sprevrača. Riem je bojda izjavil »že pred kot desetletjem, da kadar se gradi na tako imenovani civilni družbi, opravi izbor med organizacijami civilne družbe vedno tista stranka, ki je na oblasti takrat, ko zakon sprejema. In zato se za civilno družbo pritihotapi politika in če to potem to traja zelo dolgo, desetletje ali več, politika popolnoma prevzame RTV, se je polasti v celoti. To so besede, kot bi jih napisal za zgodbo o slovenski RTV. Kajti danes je na čelu sveta RTV karierni predsednik politične stranke… kar je popolnoma neevropsko.«

Opozorimo, da so to besede, ki bi morale veljati za novi in ne stari zakon. So kot napisane za njegov predlog novega zakona. Posebej mizerno je, če avtor poskuša podtakniti takšen opis drugemu, namesto da bi ga prepoznal pri sebi, pa vendarle moramo ravno zato biti Grimsu hvaležni. Kaj namreč pomeni noviteta, da bo parlament zdaj po dramatični referendumski potrditvi zakona o RTV za 16 članov na predlog gledalcev in civilne družbe odločal, kdo bo prišel v programski svet? Zgolj to, da zdaj politika neposredno odloča, koga bo vanj nastavila! Razlika je potemtakem v stopnji civilne legitimnosti: tudi če bi bilo res, da se je doslej po starem zakonu v ta svet skrivaj pritihotapila politika, pa se z novim več ne rabi pretvarjati, temveč lahko ta kar direktno kadrira ter se skrije za imaginarno »odgovornost«.

Zvijačnost je že dodelana: šolski minister dr. Zver je po poteku mandata imenoval v Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje preverjene člane svoje politične opcije: dr. Janka Kosa, dr. Staneta Grando in kopico drugih ljudi po predlogu Društva matematikov, fizikov in astronomov! Halo?

Receptura, ki obeta čisto podreditev civilne družbe apetitom aktualne oblasti, in to zapovrh še takšne, ki svoje krinke niti ne skriva. Kot namreč vemo, se dr. Janko Kos, dr. Stane Granda in drugi izbranci niso pritožili, da njihovo znanje zgodovine, komparativistike in drugih področij, ki jim obvladajo omenjeni člani, tako zelo znajo ceniti celo v nekem lokalnem matematičnem društvu. Zakaj se je to društvo odločilo za omenjene kandidate in zakaj se je dr. Zver odločil, da upošteva njegove predloge, sta nagradni vprašanji, katerih odgovor razkriva enigmo političnega kadriranja v programski svet RTV. Civilna družba je z novim zakonom zdaj povzdignjena v civilno družbo, kot nam ustreza. Kajti politiki bodo odločili, katera je prava in katera ni, kateri posameznik iz nje jim je pogodu in kateri ne.

In tako so v Butaliji še dolgo butali v skalco. Butn, butn, butn, je odmevalo. In niso se utrudili. Civilno družbo so pokopali. Zato ker mi, Butalci, smo civilna družba ! Novi zakon pa ima vendarle dobro plat. Za vse nas bo butanje v skalco ekraniziral. Na treh kanalih, pomislite. Nič ne bo zamujeno. Se že veselimo.

Objavljeno z dovoljenjem radia MARŠ  - 95,9 MhZ in www.radiomars.si