15. 9. 2003 Zofijina bodica

Lojalna demokracija

Pa saj so ljudje čisto znoreli. Najprej bi hoteli več reda, manj korupcije. Vsi so skorumpirani, vpijemo vsepovprek. Pa se zgodi. Jogurtna revolucija po slovensko. Priprejo koprskega župana in že vsi vedo, da ni kriv. Da so mu kratene človekove pravice in kršene tiste ustavne.

Na javnem shodu v podporo priprtemu županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču se je na koprskem Titovem trgu dne 13. septembra 2003 po 11. uri po neuradnih podatkih zbralo okrog 400 ljudi. S tem so, kot je napovedal organizator javnega shoda – neodvisna lista Koper je naš, iz vrst katere prihaja tudi Popovič -, izrazili podporo delu in županovim zastavljenim ciljem. Na govorniškem odru so Popoviču podporo izrazili občinski svetnik neodvisne liste Koper je naš Mitja Kosmina, koprski podžupan Darko Grad, občinski svetnik Marko Brecelj in koprski odvetnik Danijel Starman. Prebrali so tudi prejeta pisma podpore političnih strank (SDS, NSi), tržiškega župana in še 24 županov iz vrst SDS, županov iz vrst SLS ter izolske in piranske županje, Brede Pečan in Vojke Štular. Množica je nato s trga krenila pred koprske zapore.

Koprski podžupan je povzel županove besede: “Tudi če me zaprejo, morate uresničiti naše cilje, ki smo jih obljubili Koprčanom.”

Kako pocukrano. Če župan Popovič res ni kriv in se ga po krivici zapira, naj se ljudje začnejo zbirati po obsodbi. Domneva nedolžnosti pač velja na obe strani. Ne moremo vnaprej prejudicirati, da je kriv, kakor tudi ne, da ni kriv. Toda ti lojalni demokrati, z izolsko in piransko županjo vred (sic!), že vedo. Vse jim je jasno. Zato jogurtna revolucija. Da zaščiti bratstvo i jedinstvo liste Koper je naš. Kako pritlehno.

In proti čemu ti ljudje protestirajo? Menda zgolj slabemu vrstnemu redu dela državnih organov pregona. Namesto da bi lovili prave lumpe, lovijo manjše. Vse je inscenirano, Popovič ni takšen lopov, da bi ga tako grdo zapirali. Kot župan je zanje nedotakljiv, roka pravice ga ne more doseči.

Kakšna beda lojalne demokracije, kot si jo ti lojalisti predstavljajo. In kakšna dvoličnost.

Oznake: