22. 6. 2012 Zofijina bodica

Znana je cena za protest proti apartheidu Izraela

V sklopu EPK in t.i. Kulturnih ambasad se je v Mariboru nedavno predstavil tudi Izrael. V sodelovanju z izraelskim veleposlaništvom na Dunaju so med drugim pripravili fotografsko razstavo z naslovom »Spremembe«.

V napovedniku razstave so zapisali, da je v Izraelu v preteklih 100 letih nastalo »veliko novih vasi, nekdanje vasi so se razvile v mesta, iz mestec pa so nastala velemesta. Nekoč redko naseljena področja so sedaj deli velemest. Nekdaj sušne in puste regije so danes obdelane in gosto naseljene. Glavna dejavnika, ki sta bila temelj omenjene preobrazbe dežele, sta bila modernizacija in ekonomski razvoj, ki se je začel z ustanovitvijo države Izrael leta 1948. Nekoč zaostali del Osmanskega cesarstva je postal eden najbolj urbaniziranih in razvitih predelov regije.«

Zofijini ljubimci smo takrat, skupaj s kampanjo BDS Slovenija in nekaterimi posamezniki, pozvali k bojkotu razstave, saj smo bili zgroženi nad cinizmom izraelske politike, ki si v mednarodni javnosti prizadeva za zamaskiranje dejanske politike imperializma in apartheida nad palestinskim ljudstvom, ki se zelo nazorno kaže v napovedniku razstave in nizanju idiličnih podob izgradnje države Izrael, ki naj bi nastala na nekoč zaostalem delu Osmanskega cesarstva.

Zavod EPK in mesto Maribor smo pozvali k načelni in odgovorni drži do izraelsko-palestinskega vprašanja, kulturne institucije pa k umiku sodelovanja z izraelskimi institucijami, ki so vpletene v kršitve človekovih pravic.

Na dan otvoritve razstave, ki je bila 24.5. ob 19.00, v Fotografskem muzeju v Mariboru, smo pismo s pozivom k bojkotu poslali na številne elektronske naslove in v medije. V elektronski pošti smo zapisali tudi, da se bomo zbrali na mestu dogodka in tudi neposredno izrazili svoje nestrinjanje z izraelsko politiko apartheida.

Pred Fotografskim muzejem se je zbrala manjša skupina protestnikov (9), ki je s plakati miroljubno pozivala h koncu izraelskega apartheida.

Slab mesec kasneje smo bili Zofijini ljubimci s strani mariborske policijske uprave obveščeni, da smo zaradi organizacije »javnega shoda« na dan 24.5.2012 kršili določila 2. odstavka 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, saj tri dni pred »shodom« le-tega nismo prijavili. Društvo je bilo kaznovano z globo 500€, predsednica društva, kot odgovorna oseba, pa z globo 250€.

Čeprav sta naša odgovornost kot tudi zapisan člen v zakonu nedvoumna, se nam ob izrečeni kazni postavljajo številna vprašanja o pravici do svobodnega zbiranja in izražanja na javnem mestu, ki pač ne more biti zmeraj načrtovano.

Zofijini ljubimci smo kot preostala javnost za omenjeno razstavo izvedli šele dva dneva pred dogodkom, kar nam ni omogočalo, da bi pravočasno prijavili protest. Ali bi naj samo zaradi tega, ker je v zakonu zapisana nujnost predhodne najave, ostali doma, četudi smo prepričani, da izraelska politika jasno, načrtno in z vso aroganco nenehno tepta temeljne človekove pravice Palestincev, k čemur pripomore tudi javna podoba Izraela v mednarodni skupnosti, ki jo sooblikujejo tudi dogodki, kot je omenjena razstava?

Naša protestna akcija na dan 24.5.2012 je bila spontana, neorganizirana, nenačrtovana, miroljubna in nujno potrebna. Če jo je država prepoznala kot grožnjo javnemu redu in miru, ne čuti pa se odgovorne za propagiranje apartheida pod krinko kulture, ker ji tega ne velevajo lastni zakoni, to kaže le na hipokrizijo trenutnega politične sistema, ki bo pač tak, dokler ga kot družba ne spremenimo.

Tiste, ki podpirate našo akcijo in si to lahko privoščite, prosimo, da nam po svojih zmožnostih pomagate pokriti stroške, ki nam jih je naložila država, ker je v našem protestu prepoznala kršitev zakona. Že v naprej hvala!

Podatki za morebitna nakazila:

Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike
Ob železnici 8
2000 Maribor

Davčna št.: 77125274
Davčni zavezanec: NE
Matična št.: 1590367
TRR: SI56 04173-0000671628, NKB Maribor
Bic: KBMASI2X

Podatki so na voljo tudi na strani: http://zofijini.net/zofijini/

Oznake: