25. 12. 2011 Zofijina bodica

Zofijin jagodni izbor leta 2011

Najboljše in najslabše v letu 2011 po mnenju Zofijinih

jagode

Rubrika »Zofijin jagodni izbor leta 2011« hvali, kritizira, laska, graja in ironizira deset najbolj pomembnih slovenskih humanističnih, družbenih, kulturnih, medijskih in političnih dogodkov, oseb ali dejanj v preteklem letu, na katere smo večinoma že opozarjali čez leto. Lani smo že opravili izbor za leto 2010. Po izbiri »Komiteja za vrednotenje humanističnih presežkov« pri društvu Zofijini ljubimci, ki je v zares hudi konkurenci opravil težavno delo, so letošnji drugi zmagovalci naslednji:

1. Družbeno gibanje leta 2011: Boj Za in 15o

Svetovno gibanje, ki je 15. oktobra pripravilo demonstracije v več mestih po svetu, je v Sloveniji doživelo ne zgolj izjemen solidarnostni odmev, temveč po zaslugi dr. Andreja Kurnika in drugih tudi mnoge nove oblike samoorganizacijskih nadgradenj. Zavzetje ljubljanske borze, če naštejemo le najbolj odmevno med mnogimi, je postalo emblematičen dogodek za refleksijo ideje o pravičnejši porazdelitvi dobrin in novem družbenem redu; radikalen dvom v finančne institucije je odprl širok prostor ne le nasprotovanju diktatu institucij in politiki zategovanja pasu, temveč možnim drugačnim premislekom o formah demokracije, družbeni solidarnosti ter nujnosti radikalnih sprememb v družbi.

Napotila:
http://www.15o.si/index.php/sl/
http://www.dnevnik.si/objektiv/ljudje_z_ozadjem/1042482285

2. Epekajevsko upanje leta 2011: Urbane brazde

Dr. Marta Gregorčič je, skupaj s svojimi sodelavkami in sodelavci, uspela s programskim sklopom Urbane brazde prepričljivo artikulirati eno redkih točk v projektih EPK, ki zvenijo premišljeno in kažejo zanimive in zelo otipljive rezultate. Programi socialnega in ekološkega opismenjevanja se sicer skozi (za stereotipizirano kulturnoumetniško percepcijo) alternativno dejavnost razvijajo v zanimive konkretne terenske prakse z neverjetno intenzivnostjo. Zelo heterogeni socialni, okoljski, kmetijski in ekološki projekti, ki jih zagnano ustvarja skupina »militantnih raziskovalcev«, kot si pravijo, so ne le aktivnosti z zanimivimi učinki, ampak predstavljajo pomembno protiutež in ideološko korekcijo izpraznjenim mainstreamovskim artikulacijam »kulture« in »kulturnosti« ob bližajoči se Evropski prestolnici kulture.

Napotila:
http://www.maribor2012.info/index.php?ptype=0&menu=0&id=170&echosub=1
http://www.siol.net/kultura/novice/2011/12/posebnost_slovenske_epk_mocna_ekoloska_in_socioloska_nota.aspx

3. Medijski masaker leta 2011: časopis Katedra

V razmerah zelo omejenih tradicionalnih medijskih možnosti v Mariboru in monopolizma velikih je študentski časopis Katedra, na sledi svoji znani in sramotno razpuščeni predhodnici z istim imenom, zadnja leta pogumno dajal besedo peščici zanimivih in obetavnih piscev in študentov, s tem pa postajal pomembno medijsko mesto intelektualnega in akademskega vrenja. Številni zapisi o stanju v družbi, politiki, medijih, civilnih družbi, kulturi, umetnosti in univerzi so ponujali odpiranje drugačnih pogledov in perspektiv. Toda z nerazumno odtegnitvijo financiranja Katedri s strani Ministrstva za kulturo so se medijska razmerja znova močno prevesila v prid premoči zgolj enega monopolističnega medija – časopisa Večer. Paradoksalno zaradi odločitve komisije, ki bi morala skrbeti za pluralizacijo in posvečati poseben pomen lokalnim medijskim okoljem. Spontano prenehanje izhajanja Katedre, za katerega upamo, da ne bo trajno, zato štejemo v mariborskih razmerah za medijski masaker leta.

Napotila:
http://www.katedra-on.net/
http://www.revijakapital.com/mariborcan/clanki.php?idclanka=191

4. Politični pripornik leta 2011: Franc Kangler z amigosi

Majske aretacije mariborskega župana in njegovih občinskih, dupleško-sorodniških in prijateljskih nepotističnih pribočnic ali pribočnikov so končno otipljivo dokazale tisto, česar smo se v Mariboru najbolj bali: neznosno domačijsko ravnanje herc-župana, potencialno koruptivno in kaznivo v skladu z znanjem, ki smo ga pridobili iz medijev. Nič manj kot 15 sumov storitve kaznivih dejanj je bilo dovolj, da smo Zofijini v posebnem javnem pismu maja letos zahteval Kanglerjev odstop. Razplet dogajanj nam daje prav in obžalujemo, da se nam ni pridružilo večje število podpisanih podpornikov, predvsem v vrstah intelektualcev in kulturnikov. Župan-pripornik je obetavna referenca za prihodnost Maribora, na katero bi moral biti ponosen vsak klen Štajerc, zato si nedvomno zasluži jagodno omembo leta.

Napotila:
http://www.zofijini.net/mediji_zupan
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/franca-kanglerja-po-zaslisanju-izpustili-na-prostost/256713
http://www.mladina.si/53995/franc-kangler-zupan-maribora/

5. Aktivistična knjiga leta 2011: »Martin Balluch: Upor v demokraciji«

Prevod knjige dr. Martina Ballucha pri založbi Krtina z naslovom »Upor v demokraciji« percipiramo kot redko dosegljivo delo s čistim presežkom v domačem prostoru, saj avtorja ne zanima le takšna ali drugačna teoretska podlaga političnih ali aktivističnih prizadevanj, temveč knjiga figurira kot skoraj praktičen vademekum in napotuje k neposrednim oblikam revolucioniranja družbenega prostora skozi različne prakse državljanske nepokoriščine. Nedavni proces proti Balluchu in prijateljem v Avstriji v okviru njegovih prizadevanj za pravice živali smiselno indicira, kako v Sloveniji brez neposrednih aktivističnih prizadevanj civilnodružbeni in nevladni sektor nikoli ne bosta dosegla želenih ciljev. Priporočamo.

Napotila:
http://www.zalozbakrtina.si/index.php?page=knjiga&kid=322
http://www.zofijini.net/predavanja_upor

6. Politična deložacija leta 2011: Volilni debakel levice in liberalnih strank

Polom leve Pahorjeve vladajoče koalicije in predvsem strank LDS in ZARES na predčasnih volitvah je bil sicer dolgo časa pričakovan. In prav zaradi nenehnega umiranja na obroke, osebnih kapric vodilnih in njihovih egomanskih eskapad smo upali, da bodo vodstva (pogojno) levih strank SD, LDS in ZARES pravočasno opravila temeljit razmislek in se odločila za korenite spremembe, vključno z menjavami predsednikov in političnih vizij. Njihovi intelektualni krogi so se raje molče solidarizirali, tihoma spremljali umiranje in svoje politične prijatelje pospremili na smetišče zgodovine. Rezultat je znan, vrata za širitev desnice so se na stežaj odprla, na sanacijo levice nič ne kaže in posledice bomo čutili še dolgo, saj ne verjamemo, da bi se iz Pozitivne Slovenije lahko razvila ustrezna levo in socialno usmerjena politična sila.

Napotila:
http://www.mladina.si/107694/konec-liberalizma/
http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP/2011/06/14/2011-06-14_STR-08-08_MX-01_IZD-01-02-03-04-05-06_PAG-POGLEDI.PDF

7. Mariborska infrastrukturna blamaža leta 2011: MAKS je, MAKSa ni

Čeprav je na izgradnjo Mariborskega kulturnega centra, nastajajočega ponosa EPK in mesta, mariborski župan vezal svoj mandat in se s tem še hvalil, nič ne kaže, da bi ga vrnil in tudi ne, da bodo MAKS izgradili. Prej je videti, ne bomo deležni ne enega ne drugega veselja. Še več, MAKS je postal nekaj drugega, UGM, in UGM MAKS, nedopustno žonglirajoče združevanje obeh projektov, institucij in programov pod isto streho pa je, med drugim, kaznovala tudi država. Zofijini smo vpričo totalne blamaže pri izgradnji infrastrukturnih projektov v okviru EPK začeli podeljevati nagrado Zlata Kanglica, kritično ažurno spremljati dogajanje v EPK in z monitoringom tudi predčasno zaključili zaradi medijske in splošne apatije ali ignorance. MAKS je postal sinonim za manipulacije, nesposobnost, klientelizem in moralno popačenost projekta EPK in mesta v celoti. Če ne bi bilo MAKSa, bi si ga morali izmisliti – kot zgrešen projekt. Ampak to bi bilo še dobro – žal si ga nismo, vse je res!

Napotila:
http://zofijini-epk.blogspot.com/
http://zofijini-epk.blogspot.com/2011/04/zlata-kanglica-nagradni-natecaj.html
http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/maribor-obljublja-center-maks-bo/261208

8. Anahronistična agitacija leta 2011: nasprotovanje Družinskemu zakoniku

Neposredna, zelo skrbno organizirana, množična in odkrita agitacija slovenske Rimokatoliške cerkve v podporo »družinskemu referendumu« je dosegla svoje pričakovane učinke v delni vse močnejši rekatolizaciji slovenskega prostora. Nenehno zaklinjanje v pomen tradicionalne družine in opozorila o nevarnostih drugačnih njenih oblik so onemogočili prepotrebno modernizacijo zakonskih podlag, tudi s pomočjo referendumskih pobud, pri čemer sta za fanatičnimi prizadevanji ves čas stala Civilna iniciativa za družine in pravice otrok in stranka Nova Slovenija. Na koncu sta dosegli svoje politične in ideološke cilje, slovenski prostor pa anahronistično potisnila za 50 let v preteklost in pri tem perfidno stigmatizirali ne le družbene manjšine, temveč vse zunajzakonske družinske skupnosti. RKC in njenim iniciativam zato podeljujemo nagrado za najbolj pritlehno in škodljivo agitacijo leta.

Napotila:
http://www.zurnal24.si/za-oceta-mater-in-otroka-clanek-126339
http://www.rtvslo.si/slovenija/druzinski-zakonik-primc-se-sprasuje-ali-ustavno-sodisce-zavlacuje/271229

9. Mentalni črv leta 2011: trendovske teorije zarote in politična paranoja

Ko so ljudi v Mariboru takoj po aretacijah mariborskega župana vprašali, ali je Franc Kangler nedolžen, je velika večina odgovorila pritrdilno. Ko so ljudem podobno vprašanje zastavili za Janeza Janšo in njegovo domnevno koruptivno udeležbo v aferi Patria, se je zgodba ponovila. Ljudje res vedo veliko! Dovolj, da se ne upirajo, ko jim politiki šepetajo, da bi se morala Štajerska osamosvojiti od preostanka preljube nam deželice. Teorije zarote so postala stalnica in nezgrešljiva politična praksa tudi v tem letu, skorajda agenda politikov in medijev. Državljansko mišljenje skoraj ne zmore brez paranoje, zaradi česar ga ni dogodka v državi, ki ne bi imel skritih botrov in načrtov. Kako naj v takih razmerah sploh še govorimo o javni rabi razuma?

Napotila:
http://www.zofijini.net/predavanja_zarota
http://vezjak.blog.siol.net/category/politicna-paranoja/

10. Neoliberalistično obarvana oddaja leta 2011: »Prava ideja«

V času, ko večina razgledanih ljudi zavrača neoliberalno logiko življenja ali do nje postaja vsaj nezaupljiva, ko se od malikovanja podjetnega posameznika, idealističnega Robinzona, ponovno vrača k tihemu premisleku o pomenu skupnosti, oddaja TVS z naslovom »Prava ideja« še naprej širi taiste »vrednote«, ki so globalni svet pahnile v morda najhujšo ekonomsko in moralno krizo v vsej zgodovini. Vrednote, ki jih zastopa ta oddaja, se tako ne zmenijo, da vsaka ustvarjalnost nastane v skupnosti in je ustvarjalnost le, kolikor je za skupnost. Te »vrednote« nam slepo čarajo svet, v katerem je uspeh posameznika zaželen in opažen ne glede na ceno, ki jo plačajo drugi. Sicer celo mednarodno nagrajevanja oddaja RTVS je enega izmed vrhuncev dosegla npr. v intervjuju s podpredsednikom vlade v Ekvatorialni Gvineji, eno najbolj despotističnih in nedemokratičnih držav na svetu, o poslovnih priložnostih, ki jih ta nudi Sloveniji. Kakšne človekove pravice neki, pomemben je biznis!

Napotila:
http://www.rtvslo.si/pravaideja/arhiv
http://tvslo.si/predvajaj/prava-ideja-albin-brencl-kurji-parklji-za-kitajce/ava2.123859158/