30. 3. 2012 Zofijina bodica

Apel mariborskim svetnikom – pomagajte reševati stiske dijakov!

Mediji so pred dnevi spontano evidentirali, na kakšen način bodo drakonski varčevalni ukrepi nove vlade prizadeli naše dijake. V televizijskem prispevku z dijaki Srednje lesarske šole v Mariboru smo lahko zvedeli, da bo marsikateri med njimi, če mu bo vlada odtegnila malico, ostal brez edinega toplega obroka dnevno – dijaki prihajajo iz socialno šibkejših okolij in starši jim ga ne morejo privoščiti.

Napetost v prispevku se je dramatično stopnjevala in dosegla svoj vrhunec v priznanju strokovne delavke omenjene šole, da beležijo vedno večje izostanke in da nekateri dijaki nepričakovano prenehajo s šolanjem. V kamero je strokovna delavka povedala, da v komunikaciji  starši velikokrat navedejo naslednji razlog: njihovi otroci več ne obiskujejo srednje šole, ker sami nimajo denarja, da bi jim plačali redno mesečno vozovnico.

Televizijski utrinek je slovenski javnosti približal kruto socialno in ekonomsko resničnost, ki jo živimo, a je nočemo prepoznati. Težko je računati na to, da se bodo zganila ustrezna ministrstva v tej vladi – če so tako odločni izpeljati napovedane ukrepe, je malo verjetno, da jih bodo omenjene zgodbe ganile in prepričale. Zato v društvu Zofijini predlagamo naslednje: glede na popolni debakel mariborske politike, glede na številne indice o skorumpiranosti in degeneraciji mariborskega duha tem svetnikom predlagamo, da se odpovedo svojim rednim sejninam in po sistemu »botrstva« prevzamejo skrb za omenjene dijake – vsak svetnik za svojega. Pred mesecem dni smo lahko brali, da so si nekateri mariborski svetniki iz občinskega denarja omislili ipade. Ti so stali 17.000 evrov občinskega denarja. Zato predlagamo tudi, da se tablični računalniki prodajo. Omenjeni izdatek za »lažje spremljanje sej«, kot so dejali, bi verjetno zadoščal za pokritje kar nekaj deset letnih vozovnic dijakov Srednje lesarske šole. Prepričani smo tudi, da bi odpoved sejninam za mariborske svetnike imela še druge terapevtske učinke, za omenjene dijake pa bi pomenila rešitev in uresničitev njihove pravice do šolanja.

Dragi mariborski svetniki, glede na to, da je mariborska politika moralno bankrotirala in ste za tak bankrot močno soodgovorni, storite vsaj nekaj dobrega – pomagajte reševati ekonomske in socialne stiske naših dijakov!

Zofijini, društvo za razvoj humanistike,

zanje Aleksandra Žorž

Oznake: