19. 1. 2015 Kotiček

Super bogati in mi

The Super-Rich and Us (BBC, 2014/2015)

Velika Britanija ima več milijarderjev na število prebivalcev, kot katerakoli druga država na svetu, vendar je tudi najbolj neenaka država v Evropi. Super bogati bi naj vse naredili bogatejše; zakaj se torej to ni zgodilo in kaj prihod njihovega astronomskega bogastva v resnici pomeni za vse nas?

V prvem od dveh delov te BBCjeve serije, Jacques Peretti pokaže kako so super bogati izkoristili obskurno pravno vrzel, ki je iz Velike Britanije naredila eno najbolj privlačnih davčnih oaz na svetu. Trdi, da to ni bilo naključje. Privabljanje super bogatih je bila namerna strategija vlade, da bi spodbudila britansko gospodarstvo, v prepričanju, da bo njihovo bogastvo pronicalo tudi do vseh ostalih. Vendar ni. OECD zdaj ugotavlja, da bi bilo britansko gospodarstvo, če ne bi vabili super bogatih, za 20 odstotkov večje. Torej, kdo nam je prodal to zmoto in zakaj?

Jacques se sreča z nekaj super bogataši – od tistih, ki kupujejo najelitnejše angleške nogometne klube do milijarderjev, ki kritizirajo sistem, ki jih je naredil bogatejše in družbo vse bolj neenako.

Jacques izzove arhitekte teh politik, kot tudi poišče tuje multi-milijonarje, ki po Veliki Britaniji kupujejo nepremičnine in narod lastnikov nepremičnin spreminjajo v narod najemnikov.

Razkriva nove raziskave, ki kažejo, da je naraščajoča neenakost gnana s tem ključnim dejavnikom nedostopne lastnine in daljnosežni vpliv, ki ga bo to imelo na vsak vidik naših življenj. Neenakost je Veliko Britanijo preoblikovala v dva preprosta razreda: 99 odstotkov in en odstotek. To je zgodba o tem, kako se je to zgodilo in kaj to pomeni za vse nas.

Vir: http://www.bbc.co.uk/programmes/b04xw2x8

Velika Britanija ima več milijarderjev na število prebivalcev, kot katerakoli druga država na svetu, vendar je tudi najbolj neenaka država v Evropi.

V drugem delu serije, Jacques Peretti raziskuje, kako super bogati spreminjajo Veliko Britanijo.

Jacques raziskuje, kako je pred propadom ene največjih bank v ZDA neenakost postala poslovna priložnost, kot način služenja denarja na račun vse bolj razdeljene družbe. Jacques pokaže, kako je v 1970-ih naše delo namenoma postalo bolj nestabilno, da je lahko v 1980-ih poganjalo novo kulturo dobičkov in velikih bonusov.

Jacques se sreča z milijarderji, ki so v tem sistemu pridobili in tistimi, ki so v strahu za družbo, ki na ta način nastaja; ljudmi, katerih odločitve spreminjajo sam način naših življenj.

Vir: http://www.bbc.co.uk/programmes/b04yn2yq