1. 7. 2013 Cenzurirano

Sto škodljivih dni: prelomljene obljube, neznanje in nekompetentnost, nadaljevanje slabih praks, izdaja nacionalnih interesov

Izjava za javnost

Po preteklih prvih stotih dneh vladavine Alenke Bratušek in njenih ministrov se v stranki v nastajanju Solidarnost ter Odboru za pravično in solidarno družbo odzivamo na »dosežke« nove vlade. Mnoge smo že komentirali v samostojnih izjavah.

PRELOMLJENE OBLJUBE

V Solidarnosti in Odboru ugotavljamo, da obljuba Alenke Bratušek, da bodo razrešili vse tiste nekompetentne ljudi, ki jih je nastavila vlada Ivana Janše po sistemu kadrovskega tsunamija v letu 2012 in še posebej tik pred padcem njegove vlade, ostaja neizpolnjena.

Nadalje ugotavljamo, da se nadaljujejo korupcija, finančno in okoljsko opustošenje, ki ga predstavljajo TEŠ6 in drugi primeri netransparentnega in škodljivega ravnanja, ki ga posredno ali neposredno podpira in legitimira Vlada Republike Slovenije. V tem kontekstu spomnimo, da se Vlada ni ogradila od kriminalnega predloga Evropske komisije, ki je predstavljal resno nevarnost privatizacije vodnih virov, niti ni v času svojega mandata sprejela enega samega ukrepa, ki bi pomenil pozitivni korak k večji samooskrbi naše države.

NADALJUJE SE KORUPCIJA, KLIENTELIZEM IN NETRANSPARENTNOST

Vlada Republike Slovenije je bila v izjemno kratkem času sposobna zgodovinsko sramotnih odločitev spreminjanja ustave, ki po novem suverenu te države, ki je Ljudstvo, odvzema pravico odločanja o njegovem premoženju. Vlada Republike Slovenije je bila v izjemno kratkem času pripravljena sprejeti ukrepe, ki so jih naložili globalni in evropski finančni hegemoni, a ni bila zmožna v celotni svoji vladavini prisluhniti niti eni od zahtev deset tisočev državljank in državljanov na slovenskih ulicah in trgih. Ni se ogradila od korupcije v svojih vrstah, ni se ogradila od škodljivih politik vlade Ivana Janše, niti najmanjšega koraka k večji transparentnosti in odgovornosti politike ni napravila v dobrih treh mesecih svoje vladavine. Sprejela ni enega samega ukrepa, ki bi izboljšal razmere v zdravstvu ali drugih sistemih javnega servisa. Nasprotno, aktualna vlada nadaljuje s slepo politiko varčevanja, zategovanja pasu, neustreznih in nekonsistentnih rešitev, ki škodujejo večini državljank in državljanov, pri čemer niso upali ali mogli potegniti ene same poteze, ki bi zmanjšala vpliv političnih, finančnih elit in tajkunov, ki so v preteklih letih in desetletjih v milijardnih zneskih oškodovali družbeno premoženje in pognali v brezposelnost na tisoče delavk in delavcev.

SERVILNOST IN NEDOSTOJNA DRŽA

Vlada Republike Slovenije in njen nekompetentni zunanji minister nadaljujejo servilno in ignorantsko držo tudi na področju zunanje politike. Vlada ali MZZ se nista oglasila, ko je turški premier Erdogan surovo in v maniri najhujših dikratorjev obračunaval s svojim ljudstvom, molčala sta, ko se je izkazalo, da ameriške tajne službe grobo posegajo v zasebnost svojih državljank in državljanov ter državljank in državljanov po vsem svetu. Prav tako se Vlada ni odzvala in obsodila arogantnega in nedopustnega vmešavanja odhajajočega ameriškega veleposlanika Mussomelija v slovenske notranje zadeve.
Vlada Republike Slovenije se, namesto da bi okrepila nadzorne institucije, ki bi zajezile sivo ekonomijo, črnograditeljstvo, davčne utaje in druge vrste goljufij, še naprej spreneveda in dopušča, da se ropanje in goljufanje nadaljujeta. Če bi s takšni ihto, kot so spreminjali Ustavo in servilno ustregli finančnim hegemonom, pripravljali Zakon o zasegu premoženja vsem tistim, ki njegovega izvora ne morejo dokazati, bi bila danes Slovenija v manj brezupni situaciji. Ob tem zaskrbljeno ugotavljamo in ostro obsojamo nove poskuse diskreditacije Komisije za preprečevanje korupcije, ki smo jim priča v zadnjem obdobju (http://www.mladina.si/145719/napad-na-komisijo/), zahtevamo, da se politika ne vtikuje v delovanje KPK, pri čemer predlagamo še ostrejšo zakonodajo, ki bo razkrinkavala korupcijo med nosilci političnih funkcij.

NEUSTREZNE STRATEGIJE IZHODA IZ KRIZE

V Solidarnosti in Odboru ocenjujemo, da se Vlada neustrezno, nekompetentno in brez upoštevanja nacionalnih interesov loteva sprememb, ki bodo na srednji in dolgi rok škodovala razvoju in prebivalkam ter prebivalcem države. V tem pogledu izpostavljamo nepremišljeno napoved obdavčitve nepremičnin, ki pušča proste roke uradnikom na Ministrstvu za finance; omenjeni davek je problematičen, ker ni denarnega toka, temveč ga je potrebno plačati iz ustvarjenega dohodka. Večina držav kontinentalne Evrope (držav, s katerimi je smiselna primerjava) iz obdavčitve nepremičnin izvzema kmetijstvo, nekatere med njimi izvzemajo tudi poslovno dejavnost. Povsem normalno bi se nam zdelo, da se pri napovedanem davku vključi izjeme, pri čemer ocenjujemo kot ustrezno napoved obdavčitev verskih skupnosti. Znova želimo izpostaviti tudi neodgovorno držo Vlade in njene predsednice pri prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju oziroma njegovemu lastniku, tajkunu Ivici Todoriću. Ponavljamo utemeljitev, da ne gre v primeru prodaje Mercatorja zgolj za velikost kupnine, ampak za največjega trgovca na slovenskem trgu, ki predstavlja najpomembnejši prodajni kanal za slovensko živilsko industrijo in enega najpomembnejših partnerjev slovenskih bank, ki ga država, ki je dejanska ekonomska lastnica podjetja, prepušča v prodajo neustreznemu kupcu. Namesto, da bi država, preiskovalni organi in lastniki kupca skrbno preverili, analizirali njegovo strategijo in motive, vire financiranja, njihov izvor in kvaliteto ter skrbno ovrednotili in pretehtali tveganja, si je vlada umila roka in dopustila, da se nadaljuje zgodba o največji korupcijski aferi v državi. Še naprej vabimo k podpisu peticije proti škodljivi razprodaji najboljših slovenskih podjetij (http://odbor.si/peticija-proti-prodaji-mercatorja/).

Potem, ko vladajoča politična kasta (najprej Janševa in sedaj vlada Alenke Bratušek) že dlje časa straši s prihodom t.i. Trojke, je novinarka RTV (Studio City) Nataša Žunić pokazala, kako nekompetentne in nevedne ljudi imamo v parlamentu in v vladi (http://www.rtvslo.si/zabava/zanimivosti/video-trojka-draghi-boniteta-poslanci-kaj-je-ze-to/310795). Ti in takšni ljudje upravljajo z našim premoženjem, sprejemajo odločitve, ki bodo dolgoročno vplivale na našo prihodnost in bodo verjetno tlakovale pot vse slabšemu položaju večine prebivalk in prebivalcev, državljank in državljanov Republike Slovenije.

NEDEMOKRATIČNA

In končno, Vlada Republike Slovenije, ki jo sestavljajo Bratušek-Jankovićeva Pozitivna Slovenija, Lukšičevi Socialni demokrati, Virantova Državljanska lista in Erjavčeva Demokratična stranka upokojencev, je padla na izpitu demokracije, ko se ni distancirala od erdoganovskih varnostnih ograj in specialne policije na zgodovinskem Trgu republike. Še več, varnostnih ograj in specialne policije, ki ločuje ljudstvo od njegovega parlamenta, ni umaknila niti za millimeter. Prav tako javnost še vedno ni obveščena o napredku preiskave o napadu in izgredih, ki so jih 30.11.2012 povzročili neonacisti na sicer mirnih protestih na Trgu Republike.

Zgodovina bo hranila podobe vladajočih ob fotografijah svobodoljubov, ki na ulicah in trgih v tisočih in deset tisočih že osmi mesec odgovorno naslavljajo zahteve po drugačni, pravičnejši, solidarnejši družbi in državi.

KULISE IN SPRENEVEDANJA

Vlada, njena premierka ali predsedniki drugih koalicijskih strank so ostali zaprti v svoje vladne palače, ki jih plačujemo davkoplačevalke in davkoplačevalci, državljanke in državljani. Doslej sta bila dva prozorna poskusa navezovanja stika z vstajniškimi skupinami, a se je pri prvem izkazalo, da je namenjen zgolj fototerminu, na kar velika večina vstajniških skupin ni pristala (http://www.times.si/slovenija/vstajniki-fototermina-za-medije-ne-potrebujemo-bratuskova-tudi-ne–16df0b3846-155957c2a3.html), drugi pa je predstavljal politično predavanje predstavnikov politične kaste o »parlamentarni demokraciji«, ki je maloštevilnim udeležencem iz vrst vstajniških skupin dopuščal le simbolično malo prostora za predstavitev nasprotnih stališč in po naši oceni predstavljal še eno v vrsti ponižanj in podcenjevanj.

V Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo na podlagi zapisanega še naprej zahtevamo odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

Solidarnost – za pravično družbo
Odbor za pravično in solidarno družbo

telefonska kontakta:
041 886 303 (Damjan)
041 917 277 (Tone)

Oznake: