Primer Petek

Spletna stran o primeru Petek ni več dosegljiva. Vsebina spletne strani je bila deloma povzeta v knjigi »Kako so močno dihali. Komentarji in kronologija k primeru Petek«

Predstavitev in pogovor o knjigi:
http://zofijini.net/predavanja_petek/

Če iščete kakšno s primerom povezano vsebino, nam pišite na zofijini@yahoo.com

Primer Petek v Sloveniji še zmerom buri duhove. Prerasel je problem osebne drame Mira Petka samega, njegovih poškodb, ustrahovanja njegovega dela ali ogroženosti novinarske avtonomije. Po eni strani je Miro Petek že zdaj postal nacionalni simbol tragične žrtve mafioznih mogotcev in s tem še novinarskega ponosa in svobode. Po drugi strani je ta primer simptom nizkotnega delovanja politično-kapitalske pošasti, ki, kot je večkrat poudaril sam, deluje skrajno primitivno in verjame zgolj v moč denarja. Po tretji je sindrom stanja odsotnosti demokracije v državi, nemoči ali odsotnosti politične oblasti, da bi kapitalskim grabežljivim klikam stopila na prste. Po četrti je alarmantni dokaz za nemoč ali nesposobnost naših organov pregona, tožilstva in policije. Po peti je kronska manifestacija politične ignorance naših oblastnikov, njihove brezbrižnosti in neodgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki lahko na svojih položajih brez kakršnekoli sankcije vztrajajo do upokojitve.

Okoli še zmerom neraziskanega primera se je torej napletlo toliko dvomov, da ti brezprizivno terjajo našo državljansko pozornost. Kajti v svojih debelih dveh letih, odkar ni rešen, se je zarezal v kožo na novo rojene demokratične suverene države in na površino so privrele skorajda vse njene slabosti. Zdaj je že jasno: kdor spremlja razvoj primera Petek, ta jih bo spoznal. In naloga javnosti je njena budnost. Njena vztrajnost. Medijska, novinarska srenja, nenazadnje vsi državljani, imamo tukaj odločilno odgovornost – ne popustiti. Ne dopustiti, da se ta primer pridruži vsem tistim, ki so jih uspešno zagrebli. Če bo kdaj primer Petek rešen, nič ne bo več tako, kot je bilo.

In zato domača stran, ki bi dokumentirala njegov razvoj na enem mestu. Ki ne bo dovolila pozabe. Z zbirom vseh pomembnejših člankov, s kronologijo razvoja dogodkov, s kolekcijo najpomembnejših citatov bo redno sledila tekočim dogodkom. Kajti konec, kakršenkoli že, z rešitvijo ali brez, nam bo dal precej relevanten odgovor na to, v kakšni državi živimo. To pa se splača izvedeti, kajne?