4. 12. 2009 Predavanje

»V domeni javnosti – večer odprte kode«

Avtor:

V petek, 4.12. 2009 na Malem odru Narodnega doma v Mariboru

Ob 18h
IZ PROGRAMA ANIMATEKE:
Animirani film in pogovor
Sita poje Blues/Sita Sings the Blues – ZDA, 2008, DVD, 90′, režija in scenarij: Nina Paley, glasovi: Annette Hanshaw (jazz vokal Site), Sanjiv Jhaveri, Nina Paley, Carrie Kerane in drugi, angleščina, slovenski podnapisi

Sita je hinduistična boginja, glavna ženska figura indijskega epa »Ramajana«, ki spremlja svojega moža Rama na njegovem 14 letnem izgnanstvu v gozdu. Sito ugrabi Ravana, zlobni vladar Sri Lanke in jo sooči z številnimi izzivi, ki njen odnos do svojega moža postavijo na težko preizkušnjo.

Po filmu sledi pogovor z ekipo festivala Animateka.

Napovednik: http://www.youtube.com/watch?v=7y5_zJ1xfQs

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt1172203/

6. mednarodni festival Animateka, ki bo od 7. do 13. 12. 09 v Kinodvoru (Ljubljana), se v tokratni ediciji z retrospektivo posveča stop-motion tehniki animiranega filma, se fokusira na finsko produkcijo animiranih filmov, pripravlja 3 likovne razstave in organizira avdio-vizualni koncert s Kataleno. Še več na www.animateka.si.

Ob 20h
Predavanje
mag. Franci Pivec – Odprta koda v luči Marxove teorije produkcije

Predavatelj se bo v svojem predavanju oprl na Castellsovo »politično ekonomijo odprte kode«. Spregovoril bo o proletarizaciji/prekerizaciji intelektualnega dela, ki vse bolj postaja podaljšek pametnih strojev, brez katerih ne more več funkcionirati, bistvena oprema pa je v privatni lasti.

Ob 22h
Film
Salt of The Earth – ZDA, 1954, DVD, 94′, režija: Herbert J. Biberman, scenarij: Michael Wilson in Michael Biberman, igrajo: Will Geer, David Wolfe, Mervin Williams, David Sarvis in drugi, angleščina, slovenski podnapisi

Film temelji na resničnem dogodku, ko so se delavci rudnika v Novi Mehiki uprli svojemu delodajalcu. V središču dogajanja je odnos med organi oblasti in mehiško-ameriškimi delavci, ki živijo in delajo v nemogočih razmerah, zaradi česar se svojim izkoriščevalcem uprejo. Film je bil vse od svojega nastanka, v ZDA prepovedan, ker je v času McCarthyeve gonje proti komunizmu pripovedoval socializmu naklonjeno zgodbo.

Napovednik: http://www.youtube.com/watch?v=KNk9xed5IkE

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt0047443/

Ogled vseh predstav Kino Kluba je brezplačen!

Program
KINO KLUB 2009 (PDF)

V sodelovanju z Animateko – http://www.animatekafestival.org/