9. 2. 2006 Filmsko, Pogovor, Predavanje

»How I Learned to Overcome my Fear and Love Arik Sharon«

Filmozofski večer

Društvo za razvoj filmske kulture v navezi z Zofijinimi in festivalom Dokma, vabi na filmozofski večer posvečen dokumentarnemu filmu »How I Learned to Overcome my Fear and Love Arik Sharon«, ki ga pospremilo predavanje publicista Erika Valenčiča. Dobimo se 9.2.2006 ob 19.00 na Malem odru Narodnega doma.

»How I Learned to Overcome My Fear and Love Arik Sharon« (»Kako sem se naučil premagati strah in vzljubil Arika Sharona«) je svojevrsten dokumentarni film priznanega izraelskega dokumentarista Avia Mograbia. Združuje dokumetaristično pripoved, politično satiro in osebno življenjsko zgodbo režiserja, ki v njej oriše svojo pot od liberalnega vojak izraelske vojske, velikega nasprotnika trde roke generala in pozneje ministra Sharona, do njegovega pristaša za časa izraelskih volitev leta 1996. Skozi ta edinstven dokument in komentar politične zgodovine, bomo spoznali zapleteno, a hkrati banalno politično in življenjsko podobo »božje dežele«, v glavni vlogi z enim najbolj spornih figur sodobne izraelske zgodovine Arikom Sharonom. Film se ponaša z sicer neuradnim, a laskavim nazivom enega najboljših izraelskih dokumentarcev.

Program:

19.00

How I Learned to Overcome my Fear and Love Arik Sharon

(Kako sem se naučil premagati svoj strah in ljubiti Ariela Šarona)

Izrael, 1997, DVD, barvni, 62′, dokumentarni film, režija in scenarij: Avi Mograbi – film je podnaslovljen z angleškimi podnapisi

20.05

Videokonferenčni pogovor z režiserjem Avijem Mograbijem

“V resnici nisem nikoli podlegel karizmi Ariela Šarona. Niti za trenutek nisem pozabil, za kakšne strahote je odgovoren ta človek; na vsa hudodelstva, ki jih je zagrešil v petdesetih letih političnega udejstvovanja. Moj film je samo opomin, naj politike vedno sodimo po dejanjih in idealih, nikoli po njihovi zapeljivosti.” Avi Mograbi

20.30

Predavanje Erika Valenčiča

Erik Valenčič je novinar in publicist, ki že nekaj let spremlja dogajanje na Bližnjem Vzhodu. V predavanju o izraelski kapitulaciji bo predstavil svoj pogled na ozadje izraelsko-palestinskih odnosov in izkušnje z zaporom v Izraelu.

Vstopnine ni

Vabljeni!

Posnetek videokonferenčnega intervjuja z režiserjem: