4. 7. 2021 Pogovor

Pogovor ob projekciji filma Ujete v medmrežju

O varnosti in pasteh interneta smo se pred projekcijo filma pogovarjali z Majo Vreča iz zavoda ARNES, ki je tudi partner v Centru za varnejši internet in Vinkom Stojnškom iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije. Pogovor je povezovala Betina Habjanič.

Galerija

Fotografije: Branimir Ritonja

Odvisnost mladih od spletnih aplikacij in posledično spletno spolno nadlegovanje sta velik problem sodobne družbe, zato sta se Chalupová in Vít Klusák (znan po Čeških sanjah) odločila izpeljati filmski eksperiment, ki je postopoma postal družbena intervencija, saj je organom oblasti pomagala pri konkretnih obtožbah. Na igralski avdiciji sta izbrala tri polnoletna dekleta, ki bi po videzu lahko igrala dvanajstletnice, nato sta s skupino psihologov, seksologov in odvetnikov ustvarila lažne spletne profile treh “dvanajstletnic” in dekleta prepustila spletnim video klepetalnicam. Število prošenj anonimnežev po osebnem stiku in razkazovanju intimnih delov telesa je bilo šokantno …

Maja Vreča je zaposlena na Arnesu in sodelavka Centra za varnejši internet SAFE.SI. Predavanja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij izvaja za strokovne delavce, profesorje, visokošolske učitelje, študente, dijake ter učence. Tesno sodeluje tudi znotraj evropskega INSAFE združenja. Na tokratnem tečaju se bo z vami srečevala v vlogi mentorja in vam pomagala odgovarjati na odprta vprašanja in dileme ter poskrbela, da bo udeležba na tečaju za vas prijetna in koristna. (Vir: https://www.arnes.si/storitve/varnost/most-v/)

Oznake: