26. 11. 2015 Cenzurirano

Po pokolu v Parizu: strah, upor, akcija

Avtor:

Po pokolu v Parizu, člane in podpornike Attac-a skupaj z francosko družbo, navdaja občutek groze in odpora do vsesplošnega in morilskega sovraštva. Attac izraža solidarnost z žrtvami in njihovimi svojci. Ljudje, ki so bili v petek zvečer umorjeni, so uveljavljali le svojo pravico do veselja, civiliziranosti, umetnosti, svobodnega življenja, vseh tistih stvari, ki jih ti morilci, v imenu fanatične vizije vere, želijo izkoreniniti.

Kljub čustvom in žalosti, se ne želimo vdati terorju, zavračamo družbo strahu, stigmatizacije in iskanja krivcev. Potrjujemo našo odločenost, da se bomo še naprej prosto sprehajali naokrog, delali, se zabavali, sestankovali in se svobodno borili.

Rekli so nam, da je Francija v vojni. Vendar to ni naša vojna: po ameriški katastrofi v Iraku in Afganistanu, trenutna francoska posredovanja v Iraku, Libiji, Siriji, Maliju, Čadu, Nigerju in Srednjeafriški republiki, prispevajo k destabilizaciji teh regij in sprožajo odhajanje beguncev, ki se soočajo s »Trdnjavo Evropa« in katerih telesa naplavlja na naše plaže. Neenakosti in predatorstvo razbijata družbe in jih ženeta drugo proti drugi.

Al Kaida ali Islamska država črpata vso svojo nečloveškost iz teh krivic. Ta vojna ne vodi do miru, ker ni miru brez pravičnosti. Da bi končali to vojno, se bodo naše družbe morale znebiti odvisnosti od moči, orožja, nafte, redkih kovin, urana …

Onkraj družbenega in ekonomskega, ki spodbuja obup in nesmiselna dejanja, ostaja »banalnost zla«: človeštvo nikoli ni varno pred vrnitvijo ali ponovno vzpostavitvijo barbarstva, ko se nekateri odločijo, da bodo opustili spoštovanje človeka kot človeškega bitja.

Kolikor je v naši moči, se moramo bolj kot kdajkoli prej, boriti proti »humanitarnemu« imperializmu, proti destruktivnemu produktivizmu, za družbo, ki je razumna, svobodna in enakopravna.

Že v naprej zavračamo vsako omejevanje pravice do protesta in boja proti temu propadajočemu svetu, v korist alternativ, ki jih skupaj predstavljajo ljudstva juga in severa. Od 29. novembra do 12. decembra bomo v Parizu v sklopu podnebnega vrha COP 21 z našo državljansko mobilizacijo pokazali, da je drugačen svet mogoč, potreben in nujen.

Attac, Francija, 14.11.2015