6. 12. 2017 Obvestila

Okrožnica za december 2017

»Umetnost in kultura, vsaj dobra umetnost in kultura, tvorita vsebine, ki so kritične in ustvarjajo nelagodje glede statusa quo, odpirata družbena in identitetna vprašanja. To pa niso vsebine, ki bi zanimale oglaševalce. Če privolimo v to, da smo bralci in gledalci v resnici produkt, ki ga medijske hiše tržijo oglaševalcem, je rezultat na dlani: nelagodje ven, zabava noter. Kdo bo kupil BMW, ki se svetlika ob članku o zahtevni ali kritični vsebini? Nihče. BMW se mora svetlikati ob svetlikajočih se in zadovoljnih obrazih. In če »realne« vsebine, vojne in politika ter gospodarstvo, še nekako životarijo ob »lifestyle« novicah, vsaj kot alibi, so nesrečne humanistične in umetniške vsebine pritiskom pretežno podlegle. Za zdaj večje institucije z »novinarstvom« kopiraj-in-prilepi še nekako dobijo medijski prostor, konec koncev so tudi same oglaševalci, živih in akutnih vsebin, ki vznikajo ob robu mainstreama, pa širši javnosti ne predstavlja nihče. Težava je ta, da s takšnim početjem medijske hiše pristajajo na vzorec, ki hkrati tudi njih same, kot kritike in komentatorje, dela čedalje manj relevantne. Ko je medij samo posrednik za vsebine, ki jih tvorijo pozicije moči, samo »portal«, je to dejanje samoukinjanja. Medija, ki ne išče in ne izbira vsebin, ki ne sprejema vsebinskih uredniških odločitev, ki se samo udinja oglaševalcem in odjemalcem, ne potrebujemo. Oziroma ga že imamo: reče se mu facebook in je v tem poslu, poslu posredovanja oči in klikov oglaševalcem, precej boljši od vas, slovenske medijske hiše, ker se ne pretvarja, da vsebine tvori. (Jure Novak v Delovi kolumni z naslovom: »Sicer pa, glede tega: Všečnost«, vir: http://www.delo.si/mnenja/blogi/sicer-pa-glede-tega-vsecnost.html)

Če imate za nas kakšno vprašanje ali komentar, ali pa se nam morda v naših prizadevanjih želite kako pridružiti, vas vabimo, da nam pišite na mail zofijini@gmail.com ali nas kontaktirajte na Facebooku. Vabljeni k sodelovanju!

Če okrožnice še ne prejemate pa bi si to želeli, se nanjo lahko prijavite. Za prijavo lahko uporabite tudi obrazec na naslovni strani spletne strani zofijini.net. Veseli bomo vaših komentarjev in nasvetov kako okrožnico še izboljšati, kot tudi drugih morebitnih odzivov.

Povezava do okrožnice za december 2017: http://eepurl.com/dc9P8X