25. 5. 2005 Zofijino oko

»O komičnem«

Predavanje Alenke Zupančič

MARIBOR, 24.5.2005

alenka_poetikaV čem je komedija oziroma fenomen komičnega zanimiv za filozofijo? Kaj je tisto v komičnem, kar ima smisel za filozofsko razmišljanje? Kako se komedija razlikuje od vica? Kaj ima skupnega z mehanizmom delovanja ljubezni? Predvsem pa: kako lahko prav komedija postavi pod vprašaj in problematizira vseprisotni ideološki imperativ zabave, sreče in “pozitivnega mišljenja”, s katerim smo vse bolj bombardirani? To je nekaj osnovnih vprašanj, na katera je odgovarjalo predavanje dr. Alenke Zupančič, ki smo ga Zofijini pripravili 24.5.2005 v Mariboru.

Pred vami je video posnetek omenjenega predavanja. Posnetek predavanja je dostopen v DVD formatu in v XIVD kompresiji in ste si ga vabljeni presneti na svoj računalnik, si ga ogledati in mu seveda predvsem prisluhniti.

Biografija Alenke Zupančič

Alenka Zupančič je doktorirala iz filozofije v Ljubljani in nato še v Parizu. Je raziskovalka na Filozofskem inštitutu pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti. Ob Slavoju Žižku velja za eminentno predstavnico lacanovske šole doma in v tujini. Objavila je številne članke in vrsto knjig, omenimo uspešni in zelo prevajani »Ethics of the Real: Kant and Lacan« (2000) in »The Shortest Shadow: Nietzsche’s Philosophy of the Two« (2003). Njena zadnja knjiga »Poetika: druga knjiga« (2004) se ukvarja s fenomenom komičnega.