30. 11. 2008 Glasbeni ciklon

Eric Whitacre

Pozdravljeni v novi epizodi oddaje Glasbeni ciklon!

Eric Whitacre je ameriški skladatelj mlajše generacije, rojen leta 1970, ki v glavnem ustvarja zborovsko glasbo, glasbo za pihala in elektronsko glasbo, deluje pa tudi kot dirigent.

Svojo osnovno glasbeno izobrazbo je pridobil na Univerzi v Las Vegasu, kjer je študiral kompozicijo pri avantgardnem ukrajinskem skladatelju Virku Baleyu in zborovsko dirigiranje pri Davidu Weillerju. Tukaj je še rosno mlad napisal tudi svoja prva odmevnejša dela. Študij je končal na znameniti Juilliard School kot študent Johna Coriglianoina in Davida Diamonda. V bogatem ustvarjalnem desetletju, ki je sledilo, je Whitacre postal ugleden skladatelj sodobne resne glasbe, še posebej na področju zborovske glasbe pa velja za enega najbolj izvajanih avtorjev svoje generacije.

Leta 2004 je uspešno predstavil tudi svoje prvo odrsko delo z naslovom »Paradise Lost: Shadows and Wings«. Delo ima vsebinsko le na površju povezavo s svojim virom Miltonovim »Izgubljenim rajem«, sicer pa gre za opero, ki je zbirka različnih glasbenih stilov, od sodobne popularne elektronike pa vse do tradicionalne opere.

Whitacre je gotovo najbolj poznan po svojih zborovskih skladbah, ki jim bomo uho posodili tudi v današnji oddaji. Po svojem svojevrstnem skladateljskem stilu je v marsičem podoben še enemu velikanu ameriške sodobne resne glasbe, Mortenu Lauridsenu, ki ga bomo predstavili v eni naših prihodnjih oddaj.

O uspehu, ki ga Whitacre z svojim delom žanje, pričajo tudi mednarodni festivali resne kot tudi zborovske glasbe, ki so posvečeni prav njegovemu ustvarjanju. V juliju 2004 je tako Sydney gostil prvi festival posvečen njegovim simfonijam za pihala, leta 2007 pa sta se z festivalom posvečenim glasbi Erica Whitacrea pridružila še Benetke in Firence.

Whitacre je tudi ustanovitveni član konzorcija »BCM International«, kvarteta skladateljev, ki ga ob njem sestavljajo še Steven Bryant, Jonathan Newman in James Bonney, ki glede na svoj zapisani namen, želijo – kot pravijo – »z glasbo nezavezano tradiciji in lokalnim klišejem« promovirati in obogatiti repertoarje pihalnih ansamblov.

Danes bomo v naslednji uri za pokušino tega izjemnega mladega avtorja slišali izbor njegovih del za zbor in mestoma tudi orkester. Želimo vam prijetno glasbeno doživetje!

AVIZO