Oddaja Glasbeni ciklon

Oddaja za sodobno resno in eksperimentalno glasbo

Glasbeni ciklon je oddaja katere namera je v prvi vrsti prezentirati zvočno pokrajino 20. in nadalje 21. stoletja ter znova uokviriti prostor, za katerega se nemalokrat misli, da se je dokončno zasičil in izpraznil pred dobrim stoletjem.

Najširši kulturni ponudbi resne glasbe ob bok postavljamo del spregledanega segmenta sodobne ustvarjalnosti, katera si ob sozvočju predvsem z znanstvenim, tehnološkim in duhovnim napredkom zasluži vsaj občasno izpostavitev in prevetritev ustaljenih predsodkov, ki tkejo nevidno mrežo ignorance.

V osnovi se poudarek postavlja na spoznanju, da tako kot velja za druga polja človeškega udejstvovanja sta tudi v glasbi 20. stoletja prevladali dve tendenci in ni videti, da bi se z nastopom novih časov kaj bistveno spremenilo. Prvo vrsto zaznamujejo tisti drugačni pogledi, ki jim etablirane metode in pretekle tradicije niso in ne zadoščajo, so iskalci novega, svežega in pripravljeni, da staremu zadanejo končni udarec. Na drugi stran so postavljeni vsi, ki preteklosti niso enostavno zavrnili, temveč so namesto tega najdevali v tradiciji možnost reinterpretacije in sredstvo postavitve v nov konteksta. Naj bodo to ustvarjalci konkretne ali serialne, elektronske ali minimalistične glasbe, post-romantiki ali neo-klasicisti, naj bodo torej to ikonoklasti ali postmodernisti vsi so del iste zgodovine in ta oddaja je namenjena njim in njihovim iskanjem izrazov onstran predpisov in konvencionalnih rab.

Zastavek oddaje je v obrisih dvodelen, tako se na eni strani izpostavlja posamezne ustvarjalce vključno z orisom praks gibanj, ki jim pripadajo, po drugi strani pa spletu zvoka in tišine določenih smeri, stilnih usmeritev in metod poskuša podati njihove koordinate znotraj širše družbene mreže ter zgodovinske pogojenosti.

Oddajo smo pripravljali v sodelovanju s sodelavcem Zlatkom Kovačičem.

Zvočni posnetki večine oddaj:
http://zofijini.net/kategorija/poslusalnica/glasbeni-ciklon/

Kompleten arhiv napovednikov za oddajo Glasbeni ciklon:
http://arhiv.zofijini.net/zofijini.org/oddaje_ciklon_arhiv.html