8. 11. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 8.11.2005

AVIZO

Pozdravljeni v novi oddaji Zofijinih ljubimcev!

Kot je bilo v prejšnjem tednu nezgrešljivo za vsakega Mariborčana, še bolj pa za poslušalca radija Marš, je v mestu potekal drugi festival dokumentarnega filma imenovan Dokma. V sklopu te prireditve smo tudi Zofijini, po svojih najboljših, se pravi teoretičnih močeh, prispevali delež v obliki predavanja priznanega filmskega teoretika in profesorja na ljubljanski AGRFT dr. Igorja Koršiča.

V predavanju z dolgim in zapletenim naslovom »Reference na zgodovino in izmišljijo v dokumentarnem in igranem filmu« je avtor podal naratološko analizo fiktivnih in zgodovinskih sestavin pripovedi. Izpostavil je zgodbo dokumentarnega filma v kontrapunkt igranemu filmu ter vrste struktur pripovedi in ravni pomenjanja v pripovedi. Kot primer je predavatelj pokazal nekaj odlomkov legendarnega in kontroverznega dokumentarnega filma »Zmagoslavje volje« Leni Riefenstahl.

Oddajo Zofijinih bomo še enkrat več izkoristili za to, da vam v posameznih utrinkih iz predavanja približamo večer filmske teorije, kot smo jo doživeli udeleženci dotičnega predavanja.

Izredni profesor dr. Igor Koršič je predstojnik katedre za zgodovino in teorijo filma na AGRFT v Ljubljani. Je gostujoči predavatelj na vrsti tujih filmskih šol in predstavnik Slovenije v Eurimagesu. Vodi mednarodni raziskovalni projekt, v katerem proučuje odnos med teorijo in ustvarjalno prakso na filmskih šolah. Sodeluje v vodstvenih organih vrste evropskih programov za razvoj filmskih projektov in za usposabljanje filmskih avtorjev.

Želimo vam prijetno poslušanje!

NADALJEVANJE NA CDeju

AVIZO