29. 11. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 29.11.2005

AVIZO

Pozdravljeni v novi oddaji Zofijinih!

Še petnajst let nazaj, smo današnji dan, se pravi 29. november, praznovali kot dan republike. Na ta dan leta 1943 je bilo v Jajcu drugo zasedanje Avnoja, na katerem so delegati sprejeli sklep o ustanovitvi federativne Jugoslavije. Na ta dan leta 1990 smo v Sloveniji že sramežljivo razmišljali kako bi bilo lepo, ko bi se enkrat za vselej znebili tega talilnega lonca h kateremu smo se tako lahkomiselno priključili v Jajcu. O posledicah želje o lepšem in udobnejšem življenju smo takrat razmišljali bolj malo, še manj morda o tem, čemu vse se bomo morali zaradi takšnih želja odreči. Danes o tem vemo več. Cena sledenja razvitemu svetu ni majhna in če bi jo poznali takrat, bi morda še enkrat dobro razmislili preden bi se tako zlahka podali v žrelo kapitalizma. A danes je, kar je. Nekakšno analizo tega novega sveta in kako je do njega prišlo, nam je v predavanju z naslovom »Postfordistična Slovenija«, ki je v naši bazi v galeriji Media Nox potekalo v preteklem tednu, predstavil filozof dr. Igor Pribac.

Geslo o sproščeni Sloveniji je nakazovalo programsko umikanje države iz vseh področij, kjer je njena navzočnost odveč. Toda geslo je le povzdignilo v programsko načelo krčenje države, ki traja že dolgo in za katerega se zdi, da je v največji meri posledica toka sprememb, nad katerim nobena posamezna država, vsekakor pa ne majhne in globalno nepomembne, nima nobene moči. Te spremembe lahko opišemo tudi kot opuščanje fordističnega kapitalizma močne socialne države in de facto uveljavljanje razmer, ko je demokratična država kapitalu vse pogosteje odveč ali celo poleno pod nogami.

V današnji oddaji Zofijinih vam bomo zavrteli nekaj poudarkov iz navedenega predavanja.

Še prej pa bi vas želeli opozoriti na naslednjo priložnost za druženje z Zofijinimi, ki bo že 6. decembra ob 19. uri v galeriji Media Nox ob predavanju dr. Valerije Vendramin z obljub-polnim naslovom »Shakespeare, psihoanaliza in feminizem« Vabljeni!

Dr. Igor Pribac je docent na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer predava socialno filozofijo in filozofijo zgodovine. Je dolgoletni urednik zbirke Temeljna dela Založbe Krtina, pred tem je bil odgovorni urednik časopisa »Časopis za kritiko znanosti«. Objavil je številne članke in spremne študije.

Želimo vam prijetno poslušanje!!

AVIZO