22. 3. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 22.3.2006

AVIZO

Pozdravljeni!

Kot smo napovedali že v oddaji Filmsko vrtoglavo, bomo današnjo oddajo Zofijinih v celoti namenili zadnjemu filmozofskemu večeru, na katerem smo govorili o mojstrovini Charlesa Chaplina »City Lights«.

Charles Chaplin velja za eno najbolj prepoznavnih figur nemega obdobja Hollywooda. Njegova ikonoklastična podoba potepuha, možiclja z majhnimi brčicami, klobukom, zvito palico in smešno hojo, je vse do danes sinonim za filmsko umetnost.

City lights (Luči velemesta) iz leta 1931 je Chaplinov prvi film po zvočni revoluciji v Hollywoodu. Čeprav zaradi znanega režiserjevega nasprotovanja zvočnemu filmu brez ene same izgovorjene besede, je to ganljiva zgodba o ljubezni med potepuhom in slepo prodajalko cvetja, katere družina nima denarja za operacijo, ki bi ji povrnila vid. Potepuhovo navidezno prijateljstvo z ekscentričnim bogatašem mu omogoči, da postane njen dobrotnik, a tudi snubec. V predavanju znanega filmskega teoretika in publicista Stojana Pelka, ki je sledilo projekciji, smo razširili vpogled v glasovne in slikovne razsežnosti Chaplinove mojstrovine. Poglobljeno smo se ozrli na to kako je Chaplin leta 1931 odgovoril na še svežo iznajdbo zvočnega filma.

Chaplin nedvomno velja za enega največjih filmarjev v zgodovini, katerega filmi navkljub preteklim letom ne izgubljajo očarljivosti. Skozi lik revnega in osamljenega potepuha, ki ne izgublja življenjskega optimizma in vedno najde pravo pot, je z svojimi filmi marsikomu povrnil voljo do življenja. Nihče ni naredil toliko za vzpon filmske komedije med čislane umetnosti, še pomembneje pa je morda to, da je naredil film za sredstvo emocionalnega izraza, kar je to umetniško prakso enkrat za vselej potegnilo iz žrela golega zabavljaštva.

V posnetku predavanja in kratkem intervjuju, ki smo ga posneli po prireditvi, vam bomo v današnji oddaji poskušali pričarati magičnost nemega filmskega diskurza.

Vabljeni ste ostati v naši družbi!

GLASBA:

Po ogledu filma nam je Stojan Pelko kot uverturo v svoje predavanje ponudil v obed še 3 minutni posnetek evforičnega prihoda Charlesa Chaplina na Dunaj.

GLASBA:

Po prireditvi smo z gospodom Pelkom naredili še kratek intervju, v katerem nas je med drugim zanimalo tudi njegovo delovanje pri filmsko teoretski reviji Ekran.

GLASBA:

Toliko smo pripravili v počastitev zadnjega filmozofskega praznika. Na tem mestu velja opozorilo, da je celoten posnetek predavanja in intervjuja skupaj s predstavitvijo knjige »Filmski pojmovnik« dosegljiv v mp3 posnetku na naši spletni strani www.zofijini.net.

Naj vas na tem mestu povabimo že na naslednjo prireditev.

Zofijini ljubimci, vas vabimo na okroglo mizo ob izidu knjige »Evroza – Kritika novega evrocentrizma« Mitje Velikonja, ki bo v torek, 28. marca 2006, s pričetkom ob 17.00 uri v Kulturnem inkubatorju na Koroški 18 v Mariboru.

Gosti okrogle mize bodo: dr. Mitja Velikonja, dr. Samo Uhan, dr. Bojan Borstner, dr. Andrej Fištravec in Borut Osonkar, moderiral pa bo dr. Boris Vezjak.

Okrogli mizi bo ob 19. uri v istem prostoru sledila otvoritev instalacije Saše Kerkoš in Mitje Velikonja »Crème d’Europe«.

»Evroza – kritika novega evrocentrizma« je zgodba o fascinantnem diskurzu vstopanja v Evropsko unijo v Sloveniji. Ta zgodba je srhljiva: govori o ideološki konstrukciji realnosti na Slovenskem zlasti v burnem času formalnega vstopanja vanjo. Avtor knjige Mitja Velikonja, predavatelj sociologije kulture na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, se sprehodi skozi različne vidike govorice in simbolike (politični diskurz, oglaševanje, javna mnenja, medijski zapisi), s katerimi smo bili novačeni in bombardirani kot le redko poprej, in jih analizira. Naš vstop v EU je bil nedvomno tlakovan z ideološkimi sredstvi par excellence.

Pogovoru ob tej prepričljivi, z bogatim slikovnim materialom podkrepljeni knjigi, bo sledila otvoritev unikatne instalacije na isto temo z naslovom »Crème d’Europe«, ki bo na ogled le ta večer. Tudi v njej avtorja z ostrim spoprijemom in obenem ironičnim preigravanjem ponujata kritičen razmislek o času, v katerem je tega zelo primanjkovalo, in opozarjata na nevarnosti novih, pravzaprav kakršnihkoli enoumij.

Vabljeni na »event«, hkrati pa seveda ob tednu osorej ponovno dobrodošli pred radijskimi sprejemniki. Srečno

AVIZO