14. 6. 2006 Oddaja Zofijinih

Oddaja 14.6.2006

AVIZO

GLASBA:

Kot smo obljubili pretekli teden, vas v današnji ediciji pričakuje še druga polovica filozofskega dueta, ki smo ga Zofijini koncem maja pripravili v Mariboru.

V današnji oddaji boste ob predavanju gostje iz Hrvaške, Morane Kušić, študentke filozofije na Filozofski fakulteti v Reki, lahko prisluhnili tudi kratkemu pogovoru, ki smo ga z Morano opravili ob tej priložnosti.

Želimo vam radovednih šestdeset minut!

GLASBA:

Umetnost ne reproducira kar vidimo. Naredi, da vidimo.

Paul Klee

Morana Kušić je študentka filozofije na Filozofski fakulteti v Reki in predsednica tamkajšnjega študentskega filozofskega društva Furija, trenutno pa v okviru študentske izmenjave gostuje na filozofskem oddelku Pedagoške fakultete v Mariboru. V kratkem intervjuju, ki smo ga pripravili ob priložnosti filozofskega dueta, je spregovorila o dejavnosti društva in svojih pogledih na filozofijo.

GLASBA:

Verjetno nič na svetu ne sliši toliko neumnosti, kolikor jih sliši kakšna slika v muzeju.

Edmond Goncourt

Morana Kušić nas je v svojem predavanju pod naslovom »O izkušnji umetniškega dela«, seznanila s konceptom tako imenovanega »estetskega empirizma«. Ob kratkem prikazu svojevrstnega trenda v sodobni analitični estetiki, ki vsako empiristično epistemologijo umetnosti eliminira v korist neke druge, zahtevnejše epistemologije, je predstavila metodo možnosti vračanja k »common sensu«, to je vračanje k izkušnji umetniškega dela kot takega in strukturalistični ontologiji, ki se pri takšnem pristopu neizogibno ponuja.

GLASBA:

Če bi bil svet jasen, bi ne bilo umetnosti

Albert Camus

GLASBA:

S tem smo priveslali do konca še ene oddaje Zofijinih. Naj vas ob bok filozofskih duetov opozorimo, da je mogoče posnetek celotnega večera kot tudi posnetek pogovora z Morano Kušić sneti z naše spletne strani www.zofijini.net, na kateri vas ob tem seveda pričakuje še obilo drugih zanimivosti. Ob tednu osorej vabljeni na novo filozofsko žetev, do takrat pa po filozofsko: vse dobro.

AVIZO