13. 12. 2005 Oddaja Zofijinih

Oddaja 13.12.2005

AVIZO

Pozdravljeni v oddaji za miselno rekreacijo!

Leto se bliža svojemu zaključku in tako bomo z aktualno oddajo tudi Zofijini za letos izčrpali zalogo predavanj, ki jih organiziramo v tem od vzvišene misli zapuščenem mestu.

Še zadnjič letos vam bomo v oddaji predstavili poudarke iz enega izmed naših predavanj.

Prejšnji torek smo v galeriji Media Nox gostili predavanje z naslovom »Shakespeare, psihoanaliza in feminizem«, v katerem se je mariborskemu občinstvu predstavila dr. Valerija Vendramin.

Glavna tema predavanja s podnaslovom »Kdo je tretji, ki hodi vseskozi ob tebi? – feministična teorija in interpretacije v polju literature«, so bila izbrana presečišča feministične teorije, psihoanalize in literature, ki jih povezuje tematizacija spolne razlike. Za izhodišče so bile zastavljene interpretacije, ki jih prevprašuje feministična teorija – vključno s pojmom kanona, estetskimi vprašanji itd. Nekatere od teh je mogoče najbolj ustrezno misliti s pomočjo psihoanalize in tako ponuditi drugačno branje umetniških del. V samo jedro teh presečišč je bil postavljen William Shakespeare – kot metafora za kulturo, literaturo in avtorsko ustvarjalnost. Osrednje mesto mu je bilo pripisano iz več razlogov: v Freudovem delu ima pravzaprav utemeljitven status; je prvi, »najbolj kanonski« avtor zahodnega kanona; zaradi tega (ali pa kljub temu) pa mu raziskovalno zanimanje namenja tudi feministična teorija.

Valerija Vendramin je doktorica ženskih študij in raziskovalka na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. Je članica uredniškega odbora revij Šolsko polje in Delta – revije za ženske študije in feministično teorijo. Njena raziskovalna področja so: edukacijske študije, sociologija kulture, ženske študije in feministična teorija, kulturološke študije. Je avtorica številnih znanstvenih in strokovnih člankov in prevodov s teh področij, pa tudi avtorica monografije Shakespearove sestre: feminizem, psihoanaliza, literatura.

Želimo vam prijetno poslušanje!!

AVIZO