8. 3. 2014 Zofijino oko

Navodila za uporabo spletne strani zofijini.net

Predstavitev in osnovna arhitektura strani

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili poslanstvo in osnovno arhitekturo strani zofijini.net.

Spletna stran »Zofijini ljubimci« ima plemenito poslanstvo – osveščanje javnosti na področju humanistike in filozofije ter posredovanje tehtne pisane besede. Zofijini ljubimci uporabljamo stran kot medij za objavo naših razmišljanj, pa tudi za obveščanje o delovanju društva in nam sorodnih organizacij. Upamo, da vam bo brskanje po naši strani v uk in užitek.

Spletno stran najdete na domeni zofijini.net.

Na domeni http://arhiv.zofijini.net/zofijini.org/ še vedno najdete tudi staro spletno stran društva, ki pa je od marca 2013 ne posodabljamo več.

Osnovna arhitektura strani zofijini.net je razdeljena na dva nivoja.

Prva polovica strani je posvečena dejavnosti društva. Tukaj najdete aktualne prispevke produkcije Zofijinih, kot tudi vse pomembnejše podatke o samem društvu.

Drugi del strani je namenjen širšemu delovanju humanistične skupnosti pri nas in po svetu. Tukaj najdete napovednike najzanimivejših dogodkov, ki vključuje tudi dogodke društva Zofijinih, zanimivejše ali aktualne izbrane prispevke s spleta in rubriki »Video tedna«, v kateri izpostavljamo zanimivejše kratke video vsebine in »Citat tedna«, v kateri izpostavljamo zanimivejše citate.

Na vrhu strani lahko izbirate med tremi podstranmi: »Zofijini«, ki je osrednja in vstopna stran, spletno stranjo »Sekcije za promocijo UTD« in »Učilnico«, v kateri zbiramo gradiva in vaje, ki lahko koristijo tako učiteljem kot učencem pri poučevanju in spoznavanju različnih humanističnih vsebin.

V zgornjem desnem kotu strani najdete povezave do nekaterih socialnih omrežij, v katerih sodeluje društvo. Tako se lahko tukaj naročite na »RSS Feed«, ki vas obvešča o novostih na strani. Tukaj najdete bližnjico do »YouTube« kanala, na katerem je tudi nekaj posnetkov iz video produkcije društva Zofijinih. Povezava do »Internet archive« vas popelje v bazo, v kateri hranimo avdio in video materiale. Tukaj sta še povezavi do skupine na »Facebooku« in do računa na »Twitterju«.

Glavni meni

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili glavni meni spletene strani zofijini.net.

Glavni meni vam ponuja nekaj osnovnih informacij o društvu.

V rubriki »O nas« najdete osnovno predstavitev in poslanstvo društva. Tukaj lahko preberete »Statut«, preko prijavnice lahko postanete član društva, lahko pa ste tudi dobrodelni in društvu za dejavnosti nakažete sredstva.

Pod rubriko »Kontakti« najdete vse potrebne informacije o tem, kako fizično in elektronsko stopiti v stik z društvom.

Na povezavi »Projekti«, najdete seznam s podrobnejšimi opisi in povezavami do večine aktualnih in preteklih projektov društva.

Rubrika »Blogi« vam ponuja kratki opis in povezave do blogovskih spletnih projektov. Tako aktualnih, kot tistih, ki jih ne posodabljamo več.

Povezava »Forum« vas popelje na filozofski forum »Mislec«, na katerem lahko pod moderatorstvom Borisa Blagotinška razpravljate o vsem v povezavi s filozofijo in humanistiko.

Pod »Povezavami« najdete širok nabor povezav do zanimivejših in uporabnejših spletnih strani s področja humanistike in širše. Kakšno povezavo, za katero menite, da bi sodila na ta seznam, lahko predlagate tudi vi. Za to uporabite bližnjico, ki jo najdete na vrhu seznama povezav.

Rubrika »Arhivi« je baza, v kateri lahko po različnih kategorijah (po rubriki, letnici ali avtorju) iščete in brskate po vsebinah spletne strani.

Zadnje orodje v meniju je »Iskalnik«, preko katerega lahko prav tako iščete vsebine na strani. »Iskalnik« uporabite tako, da vpišete geslo ali besedo, ki vas zanima. »Iskalnik« ne išče po seznamu avtorjev. Za to uporabite »Arhiv avtorjev«.

Rubrike in prispevki

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili rubrike spletene strani zofijini.net.

Prvi del strani je v glavnem posvečen produkciji Zofijinih ljubimcev. V osrednjem delu najdete kronološko izpostavljenih nekaj aktualnih prispevkov. Ob levem robu strani pa najdete pod-meni rubrik, s pomočjo katerega lahko vsebine iščete po posameznih rubrikah.

»Obvestila« vam ponujajo kratka in jedrnata obvestila o dogajanju v društvu in delovanju spletne strani.

»Zofija v medijih« je obsežna rubrika, v kateri najdete večino prispevkov, ki jih člani društva objavljamo v različnih medijih.

»Zofijina modrost« je namenjena poglobljenim strokovnim prispevkom, pretežno članov društva.

»Zofijina bodica« je rubrika, v kateri se s prispevki hudomušno in družbeno kritično bode, kjer mora malo zaboleti.

»Zofijino oko« je rubrika,v kateri najdete video produkcijo društva.

»Poslušalnica« je obširna rubrika, v kateri najdete številne zvočne posnetke. Posnetke različnih predavanj, okroglih miz, posvetov, kot tudi številnih radijskih oddaj, ki smo jih v društvu producirali v preteklosti, kot tudi aktualni podcast, ki ga občasno pripravimo za splet.

Rubrika »Publikacije« predstavlja spletne in tiskane publicistične projekte.

Rubrika »Cenzurirano« je namenjena zunanjim prispevkom, ki so v medijih spregledani, zamolčani ali premalo izpostavljeni.

»Kotiček« služi kot prostor za različne družbeno kritične prispevke, ki jih ni mogoče uvrstiti pod katero od drugih rubrik.

»Speculum« je satirična rubrika, v kateri se z igrivo (medijsko) manipulacijo nastavlja ogledalo akterju in ga ozavešča o »napaki«, ki si jo je privoščil.

Rubrika »Ekologija« prinaša kritične prispevke s področja varovanja in skrbi za naše okolje.

Rubrika »Filmsko« je po eni strani arhiv stare spletne strani »Društva za razvoj filmske kulture«, hkrati pa prostor za prispevke s področja filma in filmske teorije.

Prvo polovico strani zaključujejo: obrazec za prijavo na elektronske novice – te vam v strnjeni obliki posredujemo predvidoma enkrat na teden -, in pa povezavi do »Knjižnice Tete Rose«, aktivistične knjižnice, skupnega projekta MISC INFOPEKE, Pekarne-magdalenske mreže in Zofijinih ljubimcev, ter stare splete strani društva, ki jo najdete na zofijini.org. Čeprav je večina vsebin prenesena v novo okolje, lahko tam še vedno najdete kar nekaj vsebin, ki jih na novi strani ni.

Prispevki v rubrikah so univerzalno oblikovani tako, da na vrhu strani najdete datum objave prispevka, rubriko, v katero je prispevek uvrščen, naslov in avtorja prispevka. Če kliknete na ime avtorja, lahko na strani brskate tudi po drugih prispevkih istega avtorja. Klasično polje za vsebino in opombe se zaključuje s črto, pod katero običajno najdete različna napotila in vire v povezavi s konkretnim besedilom in pa nekaj oznak oz. tagov, ki vam dodatno pomagajo pri iskanju podobnih besedil na strani.

Doma in po svetu

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili drugi nivo spletene strani zofijini.net.

Druga polovica strani je namenjena humanističnim pobudam na splošno.

Osredji del te polovice je »Napovednik dogodkov«. Tukaj najdete aktualne dogodke s področja filozofije in humanistike, predvsem teh, ki jih pripravljamo v društvu ali v sodelovanju s sorodnimi organizacijami. Večina dogodkov se osredotoča na Maribor, občasno pa izpostavljamo tudi dogodke iz drugih slovenskih krajev. V sklopu »Napovednika dogodkov« najdete tudi arhiv dogodkov društva, kjer lahko preverite pretekle dejavnosti društva.

Rubrika »Doma in po svetu« je mnenjska in vključuje izbrane prispevke s spleta, ki jih na strani izpostavljamo kot vredne branja ali pozornosti.

Majhen okvir na vrhu drugega dela strani vam ponuja bližnjice do aktualnih prispevkov podstrani »Sekcije UTD«.

Sledita dve tradicionalni in samo-povedni rubriki – »Video tedna« in »Citat tedna«. Obe vsebujete vsaka svoj arhiv, tako da lahko preverite tudi pretekle objave.

Spletno stran zaključuje strnjen seznam rubrik, podstrani in aktualnih objav. Na koncu strani najdete informacijo o licenci, prijavo za urednike, ki skrbijo za objave na strani in povezavo do podjetja Arhit, ki je pomagalo pri oblikovanju in postavitvi spletne strani.

Sekcija UTD

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili podstran Sekcije za promocijo UTD utd.zofijini.net.

Podstran »Sekcije za promocijo UTD« je namenjena obveščanju, prispevkom in materialom s področja raziskovanja in promocije ideje univerzalnega temeljnega dohodka. To je baza prispevkov s področja UTD.

Do strani lahko dostopate preko samostojne domene utd.zofijini.net.

V zgornjem desnem kotu strani so povezave do nekaterih socialnih omrežij, v katerih deluje sekcija. Tu najdete povezavo do »RSS feeda«, ki vam omogoča spremljanje novih objav. Povezava do kanala »YouTube« vas vodi do baze posnetkov na temo UTDja. Neposredno lahko dostopate do kontakta elektronske pošte sekcije. Sledita pa še povezavi do »Facebook« skupine posvečeni UTDju in »Twitter« računu sekcije.

Glavni meni ponuja kratko predstavitev sekcije.

Sledijo vsi potrebni »Kontakti«, preko katerih je mogoče stopiti v stik s sekcijo.

Povezave vsa vodijo do nekaj ključnih strani s področja UTD, tako pri nas kot v tujini.

»Arhivi« vam ponujajo možnost brskanja in iskanja prispevkov po različnih kategorijah (po rubriki, letnici ali avtorju).

Zadnje orodje v meniju je »Iskalnik«, preko katerega lahko prav tako iščete vsebine na strani. »Iskalnik« uporabite tako, da vpišete geslo ali besedo, ki vas zanima. »Iskalnik« ne išče po seznamu avtorjev. Za to možnost uporabite »Arhiv avtorjev«.

Osrednji del strani predstavlja nekaj izpostavljenih aktualnih in kronološko urejenih prispevkov. Na levi strani pa najdete seznam rubrik, po katerih lahko brskate glede na formo in vsebino prispevka.

»Obvestila« vas obveščajo o dogajanju znotraj sekcije.

»Vabila« vas vabijo na dogodke v sklopu sekcije, kot tudi tiste, ki so v povezavi s promocijo ideje UTD.

»Mnenja« je obširna rubrika, v kateri lahko prebirate različna stališča o ideji univerzalnega temeljnega dohodka.

Rubrika »Posnetki« vam ponuja dostop do izbranih različnih zvočnih in video posnetkov na temo UTD.

Rubrika »Publikacije« predstavlja in izpostavlja različne domače in tuje publicistične projekte na temo UTD.

Pod seznamom »Rubrik« najdete kratek info. o aktualnih objavah na osrednji strani društva Zofijinih.

Prispevki v rubrikah so univerzalno oblikovani tako, da na vrhu strani najdete datum objave prispevka, rubriko, v katero je prispevek uvrščen, naslov in avtorja prispevka. Če kliknete na ime avtorja, lahko na strani brskate tudi po drugih prispevkih istega avtorja. Klasično polje za vsebino in opombe se zaključuje s črto, pod katero običajno najdete različna napotila in vire v povezavi s konkretnim besedilom in pa nekaj oznak oz. tagov, ki vam dodatno pomagajo pri iskanju podobnih besedil na strani.

Spletno stan zaključuje strnjen seznam rubrik, podstrani in aktualnih objav. Na koncu strani najdete informacijo o licenci, prijavo za urednike, ki skrbijo za objave na strani in povezavo do podjetja Arhit, ki je pomagalo pri oblikovanju in postavitvi spletne strani.

Učilnica

Dobrodošli na spletni strani Zofijinih ljubimcev, društva za razvoj humanistike. V tem posnetku vam bomo predstavili podstran »Učilnica« ucilnica.zofijini.net.

Podstran »Učilnica« je namenjena preglednemu in premišljenemu zbiranju gradiv in vaj, ki lahko koristijo tako učiteljem kot učencem pri poučevanju in spoznavanju različnih humanističnih vsebin, s prav posebnim poudarkom na etiki in filozofiji. To je baza različnih didaktičnih vaj.

Podstran »Učilnica« najdete na domeni: ucilnica.zofijini.net.

V zgornjem desnem kotu strani najdete povezave do nekaterih socialnih omrežij, v katerih sodeluje društvo Zofijini ljubimci. Tako se lahko tukaj naročite na »RSS Feed«, ki vas obvešča o novostih na strani. Tukaj najdete bližnjico do »YouTube« kanala, na katerem je tudi nekaj posnetkov iz video produkcije društva Zofijinih. Povezava do »Internet archive« vas popelje v bazo, v kateri hranimo avdio in video materiale. Tukaj sta še povezavi do skupine na »Facebooku« in do računa na »Twitterju«.

Glavni meni ob osrednji, vstopni strani, ki ponuja in izpostavlja nekaj aktualnih vaj, ponuja kratko predstavitev in vabilo k sodelovanju.

»Povezave« vas vodijo do izbranih spletnih strani, ki se ukvarjajo s podobnimi vsebinami.

»Arhivi« vam ponujajo možnost brskanja in iskanja prispevkov po različnih kategorijah (po rubriki, letnici ali avtorju).

Zadnje orodje v meniju je »Iskalnik«, preko katerega lahko iščete vsebine na strani. »Iskalnik« uporabite tako, da vpišete geslo ali besedo, ki vas zanima. »Iskalnik« ne išče po seznamu avtorjev. Za to možnost uporabite »Arhiv avtorjev«.

Levo na robu strani najdete »Rubrike«. Vsaka od rubrik je posvečena enemu od širokega področja poučevanja na osnovnih in srednjih šolah. Na voljo so rubrike za področja »Državljanska vzgoja in etika«, »Filozofija« in »Filozofija za otroke«. Vsaka od rubrik ob seznamu vaj za konkretno področje vsebuje še povezavo do učnega načrta za vsakega od izbranih predmetov.

Vsaka od vaj je predstavljena pregledno v tabeli, v kateri je mogoče razbrati datum objave, rubriko, naslov vaje, avtorja vaje, primernost vaje, kratko vsebino, cilje, ključne pojme, možne medpredmetne povezave in na koncu še povezavo do same vaje, ki je običajno dosegljiva kot PDF dokument, ki vsebuje natančna navodila in povezave za praktično izvedbo vaje.

Pod seznamom »Rubrik« najdete kratek info. o aktualnih objavah na osrednji strani društva Zofijini.

Spletno stan zaključuje strnjen seznam rubrik, podstrani in aktualnih objav. Na koncu strani najdete informacijo o licenci, prijavo za urednike, ki skrbijo za objave na strani in povezavo do podjetja Arhit, ki je pomagalo pri oblikovanju in postavitvi spletne strani.

Glasbena podlaga: Road to Waillea – IUMA: Impressions Jazz Quartet

Vir: https://archive.org/details/iuma-impressions_jazz_quartet