Knjižnica tete Rose

Povezava: http://knjiznicateterose.org/

Knjižnica tete Rose s čitalnico je skupen projekt MISC INFOPEKE, Pekarne-magdalenske mreže in Zofijinih ljubimcev – društva za razvoj humanistike. Teta Rosa pa je seveda aluzija na Roso Luxemburg, družbeno-politično aktivistko, revolucionarko in socialistično filozofinjo.

V knjižnici je na voljo družbeno – angažirana, uporniška in radikalna literatura, ki jo bralec s težnjami po revolucionarnem angažmaju težje ali pa sploh ne more najti v drugih knjižnicah v Mariboru. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo radikalne družbene spremembe in/ali družbeno kritična misel za konstruktivno preoblikovanje naše družbe v družbenopravičnostno mislečo in dejavno. Nahaja se v prostorih MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor. Knjižnica je odprta vsak delovnik med 14:00 in 18:00, kontaktirate pa nas lahko na: 02 300 68 50, 041 481 246 ali na: infopeka@infopeka.org.

Knjižnica tete Rose je del projekta Beremo s teto Roso – knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanj MISC INFOPEKE, Pekarne-magdalenske mreže. Namen projekta je mladim ponuditi izobraževanja, ki bi pri njih spodbujala družbeno-transformativna razmišljanja in delovanja. Družbeno-transformativne oblike izobraževanja razumemo kot tiste, ki prevprašujejo prepričanje, da je realnost neposredno in neproblematično dostopna vsem na isti način in ki omogočajo način kritike, ki razkriva, kako, v nekaterih primerih, znanje služi specifičnim ekonomskim, političnim in družbenim interesom. Med te oblike izobraževanj štejemo izobraževanja o pomenu, metodah in oblikah kritične pismenosti, »gledališča zatiranih«, »community outreach«, »open space« diskusije, metoda »accompagniamento«… Tako bomo poleg omenjene knjižnice v letu 2013 priredili predavanja, delavnice in seminarje posameznic in posameznikov, društev in organizacij, ki na svojstvene, predvsem pa v vzpostavljanje družbene pravičnosti usmerjene načine, spreminjajo svet na bolje. Mlade udeležence predavanj bomo spodbudili, da bodo spomladi pripravili in izvedli tudi družbeno angažirano akcijo v javnem prostoru.

Projekt je del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Knjižnica je odprta vsak delovnik med 14:00 in 18:00
Nahaja se v prostorih MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže.