13. 6. 2016 Cenzurirano

Javno pismo županu Ljubljane Zoranu Jankoviću

Avtor:

Javno pismo županu Ljubljane Zoranu Jankoviću ob grobem posegu v Tovarni Rog dne 6. 6. 2016

V desetih letih obstoja avtonomne kulturne in socialne produkcije Rog so njene nosilke in nosilci dokazali svoje družbeno povezovalne, refleksivne in umetniško ustvarjalne sposobnosti. Ob tem in ob primeru Metelkove bi se mesto s svojim aktualnim vodstvom, na čelu katerega ste, moralo zavedati, da urbano okolje po človeški plati razvijajo sodelovanje, sočutje, svoboda razmišljanja in ustvarjanja. Z našimi skupnimi, davkoplačevalskimi sredstvi in sredstvi ter energijo ustvarjalk in ustvarjalcev iz Roga ste zato dolžni poskrbeti, da iniciativa s tako pomembno vlogo preživi in se razvija. Mesto Ljubljana s svojimi prostori namreč ni vaša last ali last zaposlenih na MOL. Ste na položaju pomoči pri udejanjanju in izvajanja skupinskih, četudi parcialnih interesov in ciljev.

Storili ste nasprotno: z zavajanjem in silo ste si hoteli prilastiti in nato rušiti prostore, kot da bi vi sami lahko razpolagali z njimi. Še več, namesto razumevanja vloge Roga, korekcije lastnih namenov in dialoga nameravate zadevo v nadaljevanju, kot poročajo nekateri mediji, reševati na sodišču. Verjetno ne s finančnimi sredstvi iz lastnega žepa, temveč s pozicije, ki vam zagotavlja družbeno-politično moč in vam omogoča tudi upravljanje ali vpliv na upravljanje s skupnimi finančnimi sredstvi. Demokracija v mestu sestoji iz upoštevanja mnogoterih interesov njegovih prebivalk in prebivalcev ter konsenzualnih rešitev. Način, ki ste ga izbrali, pa zgolj postavlja pod vprašaj laskave naslove tako Ljubljane kot vas samega (Zelena prestolnica Evrope, izbor vašega imena med soustvarjalci nove Evrope v francoskem časniku Liberation). Kot prebivalke in prebivalci mesta in države se zoperstavljamo njegovi degradaciji tudi s te perspektive.

Trdno verjamemo, da minevajo časi, ko se je z lepimi besedami še dalo zakrivati družbeno in okoljsko škodljiva ravnanja. Zato tudi od vas pričakujemo, da boste z dejanji stali za svojimi besedami o demokraciji, razumevanju družbenih manjšin, »najlepšem mestu na svetu«. Lepota ni v stvareh in odnosih, ki se brez občutka gradijo na kapitalu. Je predvsem v povezovanju in negovanju iniciativ, ki nastajajo v mestu in se izkazujejo s svojo tvornostjo.

Ljubljana, 7. 6. 2016

Za FemA1 in somišljenice_ike,

Barbara Korun, prof. slov. in prim. knjiž.,
izr. prof. dr. Renata Šribar,
mag. Polona Mesec,
prof. dr. Tanja Rener,
izr. prof. dr. Vesna Leskošek,
prof. dr. Mirjana Ule,
izr. prof. dr. Mojca Urek,
doc. dr. Nina Vodopivec,
Luna Jurančič Šribar, dipl. antrop.,
izr. prof. dr. Boris Vezjak,
Sanja Fidler, komunikologinja, aktivistka,
Danica Jordan, dipl. lit. komp.,
prof. dr. Darja Zaviršek,
doc. dr. Jelka Zorn,
Sonja Lokar, izvr. direktorica CEE, mreže za vprašanja spolov,
dr. Iztok Šori,
Irena Levičar, prevajalka,
mag. Nina Perger, prof. soc. ped., dipl. soc.,
prof. dr. Alenka Švab,
Boštjan Slatnar, univ. dipl. soc.,
Irena Duša Draž, prevajalka,
lekt. Tina Mahkota, profesorica in prevajalka,
doc. dr. Olga Poljšak Škraban,
doc. dr. Andreja Vezovnik,
Eva Marn, aktivistka,
Jasmina Šepetavc, sociologinja,
dr. Helena Korošec,
prof. dr. Dušan Zidar,
doc. dr. Simona Zavratnik,
doc. dr. Uršula Lipovec Čebron,
doc. dr. Mojca Pajnik, zn. svetnica
doc. dr. Gorazd Kovačič,
doc. dr. Marcela Batistič Zorec,
mag. akad. slik. Zvonka T. Simčič,
Nina Feldin, slikarka,
mag. Mojca Frelih

Show 1 footnote

  1. Članice FemA – Feministična akcija so doc. dr. Alja Adam, izr. prof. Vesna Leskošek, Barbara Korun, prof. slov. in prim. knjiž., mag. Polona Mesec, prof. dr. Tanja Rener, prof. dr. Mirjana Ule, izr. prof. Vesna Leskošek, dr. Alenka Spacal, izr. prof. Renata Šribar, prof. dr. Mirjana Ule, izr. prof. dr. Mojca Urek, doc. dr. Nina Vodopivec