1. 8. 2008 Filmsko

Kultni filmi

V pričujoči seminarski nalogi vam bom predstavil večini dokaj neznano filmsko področje. Iz naslova je razvidno, da bo beseda tekla o kultnih filmih, ki so razmeroma obsežen in izredno vpliven filmski fenomen. Govoril bom o tem kaj so kultni filmi, kateri so njihovi kriteriji oz. kaj je pravzaprav tisto kar jih navsezadnje določa, če jih konec koncev sploh lahko uokvirjamo ali ukalupljamo.

Skozi različne primere vam bom skušal ilustrirati njihove najpomembnejše in najbolj tipične lastnosti. Izvedeli boste zakaj so dosegli tako močno priljubljenost, nekateri izmed njih pa celo fanatično oboževanost. Omenjal bom filme, ki so bili milo rečeno obsojeni na začetni polom, ali je bila za neuspeh odgovorna njihova, za običajnega gledalca, pretirana nenavadnost, slaba medijska pokritost ali pa je bil razlog za fiasko poceni produkcija.

V teoretičnem okvirju bom skušal te filme definirati in jih na splošno opisati. Navedel bom tudi značilne odnose filmskih privržencev do teh filmov in odnose med samimi skupinami, katere tem filmom zvesto sledijo. V nadaljevanju bom skušal določiti standarde in okvirje katerih se naj bi ti filmi ohlapno držali. Sledila bosta zgodovinski in analitični okvir, kjer bom našteval in opisoval vse vrste kultnih filmov začenši z muzikali, katerim sledijo filmi, ki so si status kulta pridobili šele zelo pozno, nato pridejo na vrsto satire, znanstvene fantastike in še nekateri za svoje žanre neznačilni filmi. Potem bom govoril o kultnih režiserjih, katerih filmi niso nujno kultni, o Edu Woodu mlajšemu, Davidu Lynchu, Johnu Watersu, Samu Raimiju, bratoma Coen, Rogerju Cormanu, Russu Meyerju, in drugih kultnih režiserjih. Govoril bom tudi o filmih družbe Troma, katero je v začetku osemdesetih ustanovil Lloyd Kaufman, ki so namenoma narejeni, da bi bili čim bolj odbijajoči, brezobzirni in slabega okusa. Nato se bom lotil neameriške produkcije, kot so avstralska, francoska in britanska. Zatem pridejo na vrsto subjektivno izbrane recenzije štirih meni osebno najljubših kultnih filmov: Tetsuo: The Iron man, The Toxic Avanger, Brazil in Made in Britain po tem vrstnem redu. Sledil bo moj komentar v katerem bom razložil prej omenjeno izbiro recenzij in moje stališče do takšnih filmov. Na samem koncu pa bom zaradi preglednosti tematike navedel petdeset vrhunskih kultnih filmov po izboru revije Entertainment Weekly, izdanega leta 2003.

Kultni filmi (DOC)