2. 12. 2003 Ekologija

Ustanovili Forum proti sežigalnici v Kidričevem

Avtor:

Kidričevo, 01. decembra (STA) – Člani Civilne iniciative proti sežigalnici (CIPS) so danes v prostorih kidričevske osnovne šole ustanovili Forum proti sežigalnici v Kidričevem (FPSK). Kot so na ustanovnem sestanku povedali predstavniki FPSK, želijo najprej pridobiti pojasnilo ministrstva za okolje v zvezi z nasprotujočima izjavama okoljskega ministra Janeza Kopača in direktorja Taluma Danila Topleka glede izgradnje sežigalnic. Toplek je namreč za dnevnik Večer izjavil, da se v Talumu aktivno ukvarjajo s projektom izgradnje sežigalnice, Kopač pa naj bi po navedbah časnika Delo dejal, da vlada šele opravlja študije smotrnosti izgradnje sežigalnic v Sloveniji.

Namen ustanovitve foruma je v povezovanju s sorodnimi organizacijami, s katerimi se bomo lahko skupaj, predvsem na osnovi strokovnih argumentov, borili proti gradnji sežigalnice v Kidričevem, je pojasnil Boris Vezjak, eden od pobudnikov ustanovitve FPSK. Marija Škafar, prav tako ustanovna članica foruma, pa je poudarila, da se javnost s Kopačevimi trditvami, da še ni jasno, če in koliko sploh bo sežigalnic odpadkov v Sloveniji, le uspava, zato je nujna ustanovitev foruma, in sicer kot inštitucije za ozaveščanje prebivalcev o nevarnostih tovrstnih projektov.

Na ustanovnem sestanku FPSK, ki so se ga ob Borisu Vezjaku in Mariji Škafar kot zastopnikoma foruma udeležili še Erika Oblak (Umanotera), Maja Baudaž (Dea klub), Vladimir Čuš (Zeleni Slovenije) in Bojan Radej kot specialist razvojne ekonomije na področju trajnostnega razvoja, so člani sprejeli ustanovno listino FPSK, gostje pa so predstavili rezultate tujih raziskav, ki dokazujejo škodljive vplive emisij sežigalnic na okolje in ljudi.

Erika Oblak iz Umanotere je povedala, da so v okviru programa in ciljev omenjene organizacije že predlagali moratorij na izgradnjo sežigalnic po državi do leta 2015, v tem času pa naj bi se razvile nove strategije ravnanja z odpadki, na osnovi katerih bi se lahko izognili potrebam po umestitvi objektov termične obdelave odpadkov. Oblakovo je tudi opozorila na dejstvo, da evropska zakonodaja na področju sežigalništva ne zagotavlja 100-odstotne varnosti pred emisijami škodljivih snovi ter da po evropski vrednostni lestvici načinov ravnanja z odpadki sežig odpadkov s pridobivanjem energije spada med manj učinkovite izrabe odpadkov. Pred to obliko ravnanja z odpadki, tako Oblakova, namreč Evropa postavlja preventivo v smislu zmanjševanja količin odpadkov že ob samem izvoru ter reciklažo odpadnih snovi. Prav tako pa je tudi opozorila na kategorijo odgovornosti proizvajalcev, ki morajo po evropski zakonodaji na lastne stroške zagotoviti recikliranje embalaže.

Predstavnica Dea kluba Maja Baudaž je kritično ocenila finančne konstrukcije oziroma naložbe v morebitno izgradnjo sežigalnice v Kidričevem. Kot je znano, naj bi bila vrednost sežigalnice ocenjena na 130 milijonov evrov, kar je mnogo manj kot je vrednost sodobne sežigalnice na Nizozemskem, ki znaša približno 500 milijonov evrov. Že takšna finančna ocena nam vzbuja dvome v sodobnost tehnologije, ki naj bi bila vgrajena v to sežigalnico, hkrati pa to pomeni tudi izjemno konkurenčnost v ceni obdelave odpadkov, kar posledično pripelje do sklepa, da bo ta sežigalnica zelo zanimiva tudi za obdelavo odpadkov iz ostalih držav, je poudarila Baudeževa.

Člani FPSK so se med drugim tudi zavzeli za ustavitev vseh postopkov izgradnje sežigalnic in moratorij ter za upoštevanje volje občanov (leta 2001 se je proti sežigalnici v Kidričevem izreklo 92 odstotkov občanov), opozorili pa so tudi na prirejanje državne zakonodaje, s katero se po njihovem mnenju poskuša izsiliti gradnja sežigalnic proti volji lokalne skupnosti. Poleg tega pa so menili, da sežigalnice pomenijo neposredno zaviranje učinkovitega sistema ločenega zbiranja odpadkov, po rezultatih francoske študije pa naj bi bil dioksin – ta se sprošča ob sežigu odpadkov – rakotvoren. Ob dioksinu, ki je izjemno obstojen in ga človeško telo ne zmore razgraditi ali izločiti, pa v procesu sežiga nastajajo tudi številne druge nevarne kemične spojine.

Oblakova je ob koncu ustanovnega srečanja še povedala, da se bodo okoljevarstvene organizacije, ki si prizadevajo za ustavitev izgradnje sežigalnic po državi, povezale v nacionalno koalicijo.