22. 4. 2005 Ekologija

Sežigalnice zaenkrat ne bo

Delo – Pet, 22.04.2005

Zasavje – Zasavje si lahko oddahne: država na lokaciji Termoelektrarne Trbovlje (TET) zaenkrat ne predvideva gradnje sežigalnice oziroma objekta termične obdelave odpadkov (TOO), kakršnega sta v sklopu projekta Energetska dolina prvotno načrtovala vodstvo TET in prejšnja vlada.

Čeprav je direktor TET Marko Agrež v nedavnem intervjuju za Delo že potrdil, da so misel na objekt TOO za zdaj opustili, je trboveljski župan Bogdan Barovič ta teden na seji državnega zbora vprašanje postavil še okoljskemu ministru Janezu Podobniku. Slovenija je po Podobnikovih besedah rešitev za Zasavje že našla, in sicer v regijskem odlagališču komunalnih odpadkov v Uničnem v hrastniški občini. Zato in zaradi specifičnih geografskih lastnosti trboveljskega in zasavskega prostora ter zaradi prekomerne obremenjenosti z SO2 pa so se odločili, da Zasavja zaenkrat ne bodo obremenjevali še z objektom TOO. Sicer pa bi lahko v Sloveniji po ocenah stroke glede na velikost, količino in specifiko odpadkov po Podobnikovih navedbah zgradili največ dve sežigalnici.

Kot je v včerajsnji izjavi za javnost zapisal Barovič, se je za omenjeno vprašanje okoljskemu ministru odločil predvsem zaradi »nešteto političnih in moralnih kriznih stanj«, ki jih je v Zasavju povzročilo nameravano sežiganje odpadkov v TET. Barovič upa, »da ne bo ponovno tarča kritik, ko bodo dve predvideni sežigalnici odpadkov gradili v dveh slovenskih občinah, seveda z znatno državno pomočjo, češ, zakaj ni toplotne obdelave v Trbovljah, ker bi s tem pridobili velika državna in evropska sredstva in obdržali ali celo povečali številna delovna mesta«. Zagorski župan Matjaž Švagan je ob podpori vseh političnih strank v občini že pred letom dni prvi glasno rekel ne gradnji sežigalnic v trboveljskima Lafarge Cementu in TET, z nasprotovanjem dodatnemu obremenjevanju okolja pa je ministra Podobnika seznanil že na njegovem prvem, marčevskem obisku Zasavja. Povedal je, da je pred dvema tednoma, na svetovni dan zdravja, nameraval ministru simbolično izročiti podpise 12.500 Zasavcev, nasprotnikov sežigalnic. Žal je bil minister službeno odsoten. »Odločitev, da država zaenkrat počaka z objektom TOO, je dokaz, da je razum prevladal nad kapitalom, predvsem pa nad vodenjem uradne politike razvoja v Trbovljah in v Hrastniku.«