23. 1. 2019  Maribor

Zakaj so Nemci podprli Hitlerja?

  • Organizator: III. gimnazija Maribor, Salon uporabnih umetnosti, Zofijini ljubimci

Vabljeni na predavanje dr. Tiborja Rutarja z naslovom »Zakaj so Nemci podprli Hitlerja?«, ki bo v sredo, 23. 1. 2019, ob 16. uri, v Salonu uporabnih umetnosti, Maribor.

Pred drugo svetovno vojno je v Nemčiji več milijonov navadnih ljudi podprlo nacizem kot družbeno gibanje in politično stranko. Slavne sociološke teorije, ki so priljubljene tudi med laiki, ključne razloge za ta pojav najdejo v zunajekonomskih dejavnikih, kot so ideologija in antisemitski predsodki. V prispevku nakažem, da sklicevanje na ideologijo in antisemitizem ne more biti povsem zadovoljivo, vsaj če imamo v mislih celovito razlago nemškega nacizma, saj ta dva dejavnika običajno sama ostaneta nerazložena. Zakaj je mnogo kognitivno povprečno razvitih ljudi, ki pred leti 1930–33 niso imeli globokih antisemitskih predsodkov, sprejelo nacistično ideologijo? Odgovor je vsaj deloma v ekonomskih interesih in subjektivno racionalnem delovanju mnogo Nemcev v času po največjem gospodarskem opustošenju v moderni zgodovini, preteči komunistični revoluciji in zapuščini Versajske pogodbe.

Tibor Rutar je docent za sociologijo na Filozofski fakulteti na Univerzi v Mariboru in Ljubljani. Ukvarja se predvsem s historično, politično in ekonomsko sociologijo ter filozofijo družboslovnih znanosti.

Napotili:
https://www.facebook.com/SALON.maribor/
https://postaja.wordpress.com/2016/12/15/hitlerjevo-ljudstvo/