17. 12. 2013  Maribor

Resnica mesta in mesto resnice

  • Organizator: Zofijini ljubimci

Zofijini vabijo na svečano predstavitev in obenem uničenje zgoščenke z e-knjigo Borisa Vezjaka z naslovom »Resnica mesta in mesto resnice« in podnaslovom »O prezrti obravnavi Evropske prestolnice kulture 2012«, ki bo v torek, 17. decembra 2013 ob 16.00 uri, “na lokaciji in prostoru edinega in pravega mesta resnice”. Knjigo je založilo društvo Zofijini.

Avtor knjige se je za uničenje odločil po tehtnem premisleku: ne želi vplivati na to, da bi resnica mesta po njegovi zaslugi odstopala od tiste edino zveličavne, ki so jo po lastni presoji dolžni slikati mariborski kulturni delavci, mediji, politika in seveda vsi vpleteni v projekt Evropske prestolnice kulture.

Iz knjige:

»Maribor je kanil s tem projektom postati on sam, so nam dopovedovali. Oni in zelo angažirano tudi mediji. Kreatorji in verniki v projekt EPK so bili prepričani, da bodo mestu prinesli Resnico. Še več, da bodo oni resnica tega mesta. Ko se se dogodile mariborske vstaje, na jesen istega leta, so ne le za hip pomislili, da so prav oni njeni skriti kreatorji. Doživeli so razodetje, zafingirali so končno samoosmislitev.

EPK je nastal kot kulturni dogodek par excellence v času župana Franca Kanglerja in času mariborskih vstaj; zato je hkrati tudi del širše zgodbe o korupciji in tistih, ki so se ji vdali. Je zgodba o ponižnosti kulturnikov in njihovi zlizanosti s politiko. Njihovi nizki ceni, moralni nizkotnosti in posledični bedi. Leto 2012 ni preneslo le vrhuncev kulture, temveč tudi vrhunce gneva ljudi zaradi kulminacije politične korupcije in arogance. Res obstaja tako veliko naključje, da se je prav tega leta, ob njegovem slovesu, moral s svojega prestola posloviti koruptivni župan? Je res koincidenca, da se je prav 31. decembra 2012 spustil zastor za projekt EPK in obenem Franca Kanglerja, ki je po nemirih na ulicah prav na ta dan odstopil s svoje funkcije?«

O avtorju:

Dr. Boris Vezjak predava filozofijo na Filozofski in Pedagoški fakulteti v Mariboru. Intelektualec ni, saj mu to nagrajeni medijski psi čuvaji vztrajno odrekajo. Napisal je nekaj knjig in člankov, vendar v njih ni kaj posebnega. Njegovi zapisi o EPK imajo eno odlično in eno slabo lastnost: dobro gorijo in slabo prenašajo kladivo.

Vljudno vabljeni!

boris