19. 11. 2014  Maribor

Razlogi za odvečnost jugo-socializma

  • Organizator: Zofijini ljubimci

KAPITALIZEM IN DEMOKRACIJA

Capitalism_Stencil_by_Mr_ApathyVabljeni na predavanje mag. Francija Pivca: Razlogi za odvečnost jugo-socializma.

V sredo, 19.11.2014, ob 18:00, v KC Pekarna (v prostorih Infopeke).

Djilas je prvi diagnosticiral rakasto tvorbo socializma, ki jo je poimenoval »novi razred«. Ta je najprej monopoliziral politično moč, da je lahko nataknil uzdo ekonomiji, nato pa začel pretakati lastnino v privatne žepe. Te tranzicije je prekrivalo navidezno samoupravljanje, nato navidezni nacionalni interesi, končno pa se je kot samoumevna iz vsega tega izcimila legalizacija kapitalističnih odnosov v najbolj poenostavljeni (neo)liberalistični verziji. Sestava »novega razreda« je fluidna, pretežno pa sovpada z »Of the 1%, by the 1%, for the 1%« Josepha Stiglitza. Socializem ostaja neuresničen projekt razlaščene večine. Ta razvoj sem doživljal od blizu in v določeni meri nanj tudi vplival.

mag. Franci Pivec je po izobrazbi filozof in sociolog ter magister informacijskih znanosti. Aktiven je v domačih in mednarodnih strokovnih organizacijah na področjih informatike, izobraževanja, kulture, knjižničarstva, zgodovinopisja. Kot zahvalo za predan družbeni angažma je prejel več odlikovanj, priznanj in častnih članstev, med njimi tudi Zlati grb mesta Maribor.

Cikel predavanj Kapitalizem in demokracija se izvaja v okviru projekta Ubrane skupnosti – Krepitev samoorganiziranih četrtnih skupnosti za neposredno demokracijo in soodločanje o razvoju skupnost Društva za podporo radiu MARŠ, ki ga financira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem.

logoti4