22. 6. 2020  Maribor

Rasizem za nikogar

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Skupni razmislek in filmski večer posvečen programu Javni kino v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci in Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, vas v ponedeljek, 22. 6. 2020, ob 18 uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na uvodni večer v sklopu cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen festivalu filmov v javni lasti Javni kino. Po skupnem ogledu vabljeni k razmisleku z zainteresiranimi ustvarjalci in obiskovalci festivala.

22.6.2020 ob 18.00 javni skupni ogled:

Javni kino: 13. (Trinajsti / 13th, 2016, Forward Movement in Kandoo Films, režija Ava DuVernay, 100 min)

Napovednik:

S statistiko in z dejstvi podprt dokumentarni film, naslovljen po trinajstem amandmaju k ameriški zvezni ustavi, ki prepoveduje suženjstvo, poglobljeno predstavlja presečišče med raso, pravico in množično kriminalizacijo skozi sistemski rasizem in zaporniški sistem v ZDA.

Film, nominiran za oskarja ter nagrajen z nagrado za najboljši dokumentarec BAFTA in s številnimi drugimi nagradami, je v brezplačno spletno predvajanje predal distributer Netflix. Lahko si ga ogledate doma ali se pridružite skupnemu ogledu in razmisleku.

Po projekciji in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-ev Deepe in Panchakshara.

Javni kino, festival filmov v javni lasti, se je prvič odvijal leta 2014. Na festivalu filmov v javni lasti so se predvajali filmi, ki niso zaščiteni z avtorskimi in drugimi pravicami, ki bi preprečevale oziroma omejevale legalno in brezplačno predvajanje ter distribucijo filmov. S festivalom podpiramo svobodno, neodvisno ter dostopno distribucijo filmov.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek ob 18. uri:

0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otroke
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Literatura za kritične
8. Identitete za razgledane
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Glasba za razmišljujoče

AGD Gustaf, Društvo za razvoj humanistike in Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in multikulturnega dialoga, v sodelovanju z zainteresiranimi posamezniki, gibanji in organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://dokudoc.si