16. 6. 2021  Maribor

Punčka (Petite fille)

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, MKC Maribor, Zofijini ljubimci

Dokumentarni film – preddogodek Dokudoc

MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC v sklopu Mavričnega junija v Mariboru v sredo, 16. junija, ob 21.00 vabijo na pogovor o in ogled filma Punčke (Petite fille) režiserja Sébastiena Lifshitza, ki se bosta odvila v Parku v Kulturnem centru Pekarna.

Osemletna Sasha je deklica, rojena v fantovskem telesu. Tako meni sama in takšnega mnenja so njeni starši, ki Sasho razumejo in brezpogojno podpirajo. Stvari v sodobni družbi seveda niso preproste: Sasha se druži z vrstniki, obiskuje šolo in plesne vaje, njen dekliški videz in način oblačenja pa sprožata burne odzive in deklica je nemalokrat predmet izživljanja in nasilnega vedenja. Družba vprašanje spola namreč še vedno dojema črno-belo.

Napovednik:

Film je na Festivalu dokumentarnega filma 2021 prejel nagrado za najboljši dokumentarni film na temo človekovih pravic. Nagrado podeljuje Amnesty International Slovenija, tričlanska žirija pa je ob svoji odločitvi zapisala, da je Punčka “tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola […]. Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletnega otroka, majhno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost.”

Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se na dogodek prijaviš preko spletnega obrazca: https://forms.gle/bPhXCxBW5Lg7MdCH9

Več o filmu:
https://mkc.si/koledar/2021/6/16/projekcija-filma-puncke