6. 7. 2020  Maribor

Protesti za aktivne

  • Organizator: AGD Gustaf, Mitra, Zofijini ljubimci

Okrogla miza in filmski večer posvečen protestom v sklopu ciklusa filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja

AGD Gustaf, Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vas v ponedeljek, 6. 7. 2020, ob 18. uri, vabijo v dvorano Gustaf (KC Pekarna, Maribor) na drugi večer v sklopu novega cikla filmskih projekcij z diskusijami »Dokudoc Dokumentarna obzorja«, ki bo ob tej priložnosti posvečen protestniškemu gibanju v Sloveniji. Na okrogli mizi bodo sodelovali strokovnjaki s področja raziskovanja protestniških gibanj, avtorji in akterji filmov ter člani Iniciative Mestni zbor in drugi udeleženci. Okroglo mizo bo povezovala Aleksandra Goropevšek.

Program:

ob 18.00: Projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2015: »Boj za« (2014, Tramal Films, režija Siniša Gačič, 85 min)

Sredi trga pred ljubljansko borzo je v mrazu in vsem pred očmi potekala protestna zasedba v okviru »Occupy Movement« – globalnega gibanja proti finančnemu kapitalizmu, ki se je začelo s protesti »Occupy Wall Street« v finančnem predelu New Yorka. Ne glede na odzive, kritične ali nekritične, in vprašanja, kaj so ali niso dosegli, so prepoznani kot pobuda neposredne demokracije in politike postajanja, poziv k skupnim akcijam in raziskovanju alternativ kapitalizmu. Film Siniše Gačiča neposredno vstopa v diskusije, spremlja oblikovanje argumentov in prepoznavanje skupnih izhodišč ter dokumentira skupnostne prakse, ki odpirajo obzorja.

Napovednik:

ob 19.30: Pogovor z vabljenimi gosti

ob 21.00: projekcija dokumentarnega filma Dokudoc 2017: »Mariborske vstaje« (The Maribor Uprisings, 2017, Tramal Films, režija Maple J. Rasza in Milton Guillén, 80 min)

Dvakrat so ljudje šli na ulice. Dvakrat jih je policija odpeljala. Kar se je začelo kot protesti, so postale vstaje. V nekdaj obetavnem slovenskem industrijskem mestu Maribor se je jeza nad korupcijo politikov preoblikovala v divji revolt. Dokumentarec, ki je premierno zaživel v interaktivni obliki, povzema vprašanja, ki so jih odprli mariborski dogodki in tudi vstaje drugod, od arabske pomladi, skozi Pariz, do #blacklivesmatter.

Napovednik:

Po projekcijah in diskusiji sledi na vrtu druženje ob (vegetarijanskem) prigrizku in glasbi DJ-ev Mada Poka in Bang Bangal.

Pravica do protesta je zabeležena v 42. členu Ustave Republike Slovenije:
https://zakonodaja.com/ustava/urs/42-clen-pravica-do-zbiranja-in-zdruzevanja

Pravica organov pregona do ugotavljanja identitete je opredeljena v 40. členu Zakona o policiji (ZNPPol)
https://zakonodaja.com/zakon/znppol/40-clen-ugotavljanje-identitete

Trenutno v Sloveniji potekajo vsak petek ob 19. uri protesti v Mariboru in Ljubljani, pojavljajo pa se tudi v nekaterih drugih mestih, na primer v Celju, Novi Gorici, Črnomlju in Murski Soboti, ter v okviru združevanja kulturnikov ter nekaterih zaradi ukrepov še posebej ogroženih in drugih skupin ter predvsem izvirajo iz različnih pobud, organizacij, skupnosti itd. S tovrstnimi povezavami si želimo in prizadevamo, da bi bilo pobud v Sloveniji čim več in bi jih skupaj sooblikovali.

Andrej Kurnik, dr. politoloških znanosti, je predavatelj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Poučuje predmete Politika migracij, Biopolitika, Genealogija državljanstva ter Nova političnost in nova globalna družbena gibanja. Raziskovalno se ukvarja s praksami družbenih gibanj, konceptualnimi inovacijami, ki nastajajo v družbenih bojih, s participativnimi in aktivističnimi metodologijami raziskovanja, kritiko politične ekonomije, državljanstvom in neposredno demokracijo. Dolgoleten aktivist globalnih družbenih gibanj. V Sloveniji se je angažiral za pravice izbrisanih, migrantskih delavcev, avtonomne prostore in v okviru 15o za nov koncept družbene blaginje, ki temelji na konceptu skupnega. Trenutno je angažiran v Mariboru, kjer uporablja metode aktivističnega raziskovanja za gradnjo solidarnostne mreže s kriminaliziranimi vstajniki in za dekriminalizacijo vstaj.

Iniciativa Mestni zbor – samoorganizirane četrtne in krajevne skupnosti Maribora Ljudje smo prvi, ki bi morali odločati o skupnih razvojnih politikah v mestu in državi, ne pa mestni svetniki in poslanci. Njihova naloga je namreč zastopanje naših skupnih interesov. Ker so politiki svojo vlogo očitno razumeli drugače, je naša naloga, da jih na to spomnimo ter jim predstavimo skupna stališča in zahteve različnih okrajev in tako prevzamemo odgovornost za delovanje naših skupnosti, občine, države.

Maple J. Rasza, profesor antropoloških študij in med drugim gostujoči profesor za antropologijo na Harvardu, je docent na programu Svetovne študije pri kolidžu za svobodne umetnosti Colby v ameriškem mestu Waterwille (Maine, ZDA). Pri svojem delu je zavezan uporabi teksta, podobe in zvoka, da bi tako utelesil živo izkušnjo in politično imaginacijo sodobnih družbenih gibanj. Kot filmski ustvarjalec in antropolog z zaključeno izobrazbo na Harvardu, je bil prejemnik štipendij več različnih univerz in fundacij. Njegovi filmi so gostovali na različnih festivalih po vsem svetu, Združenje za vizualno antropologijo pa je imenovalo interaktivni film Mariborske vstaje (The Maribor Uprisings) za najboljši film leta 2017. Njegova monografija Barabe utopije: Živeti radikalno politiko po socializmu (Bastards of Utopia: Living Radical Politics After Socialism, Indiana University Press, 2015) je dobila nagrado Williama A. Douglassa, v istoimenskem dokumentarnem filmu predstavlja punk gibanje in represijo oblasti nad alternativno klubsko sceno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na območju nekdanje Jugoslavije. Trenutno raziskuje avtonomijo migracij in boje beguncev in aktivistov za svobodo gibanja v Evropi.

Milton Guillén raziskuje meje med fikcijo in dokumentarci skozi filmski presek med etnografskim raziskovanjem in čutnimi izkušnjami. Diplomiral je iz antropologije na ameriškem kolidžu Colby in študiral filmsko produkcijo na praški akademiji FAMU. Snemal je kratke dokumentarce po Braziliji, Nikaragvi in Keniji ter po svetovnih festivalih osebno predstavljal interaktivni dokumentarec Mariborske vstaje, ki sta ga režirala z Maplom J. Raszo. Predan je aktivni udeležbi pri številnih platformah, ki si prizadevajo za družbeno pravičnost.

Igor Unuk za tipkovnico sedi od 1988. Računalničar in računalniški novinar (Moj mikro, Joker, PC format…) je po študiju filozofije in teologije nadaljeval poklicno pot v SNG Maribor. Po desetletju odrske akcije je leta 2008 ustanovil Galerijo Unuk, gverilsko naravnano projektno art galerijo, preko katere skrbi za priložnostne razstave  in revitalizacijo retrospektivne zbirke del mariborskega akademskega slikarja Janeza Pristavca. Razstavni projekt Gremo gor Maribor, ki je bil posvečen mariborskim vstajam, sestavlja gradivo in arhivski material, uporabljen v interaktivnem dokumentarnem filmu Mariborske vstaje.

AGD Gustaf v sodelovanju z Mitro, društvom za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, in Društvom za razvoj humanistike Zofijini ljubimci ter drugimi zainteresiranimi organizacijami predstavlja ciklus filmskih projekcij z diskusijami Dokudoc Dokumentarna obzorja, v okviru katerega si v prihodnjih nekaj mesecih vsak ponedeljek lahko ogledate dokumentarni film ali dva ter prisluhnete ustvarjalcem in drugim razpravljavcem. S programom želimo spodbuditi kritični premislek o aktualnih filozofskih, družbenih, političnih, okoljskih, kulturnih in drugih vprašanjih, ki jih odpira (slovenska) dokumentarna produkcija in si jih morda zastavljamo tudi vsak zase, zato da lahko o njih skupaj diskutiramo.

Ciklus Dokudoc Dokumentarna obzorja – vsak ponedeljek ob 18. uri:
0. Rasizem za nikogar
1. Filozofija za otroke
2. Protesti za aktivne
3. Umetnost za odločne
4. Okolje za čuječe
5. Pravice za vse
6. Empatija za čuteče
7. Literatura za kritične
8. Identitete za razgledane
9. Dejstva za resnicoljubne
10. Glasba za razmišljujoče

Z namenom varovanja zdravja bomo v dvorani varnostno razdaljo zagotavljali z razmikom med sedeži, v prostoru bo na razpolago razkužilo za higieno rok. Priporočamo, da se dogodka udeležijo samo ljudje, ki so zdravi oziroma ne kažejo znakov okužbe dihal.

Napotila:
http://www.gustaf.si
http://zofijini.net
http://www.dokudoc.si
http://www.imz-maribor.org/
http://mariboruprisings.org/
https://vimeo.com/maplerazsa
http://www.guestroommaribor.si/milton-guillen-2015
https://vimeo.com/miltonguillen
https://www.jstor.org/stable/23250819?seq=1#metadata_info_tab_contents
https://www.unuk.si/